„Greu” și „frumos” la stația meteorologică de la vârful Omu.

Stația meteorologică Vf. Omu

„Statia Meteorologica Vf. Omu, este una de mare altitudine si este reprezentativa din punct de vedere meteorologic atat pentru tara noastra cat si pentru Europa. Prin pozitia sa dominanta in Masivul Bucegi, chiar pe varf de munte, la 2.505 m (conform bornei topografice), ea indeplineste in mod ideal conditiile de observatii si masuratori meteorologice.”

Scurt istoric

„Are o istorie lunga, din 1927, cand functiona in Cabana, Casa Vf. Omu; programul era mult redus, datele prelevate (din 6 in 6 ore) fiind numai asupra temperaturii, vantului, precipitatiilor atmosferice si stratului de zapada. La inceput datele nici nu se transmiteau prin radio, se notau doar, in registre speciale. Primii observatori au fost cabanierii de la Cabana Vf. Omu. Cladirea actuala a fost pusa in functiune in anul 1962. In toata existenta statiei s-au perindat mai multi specialisti atrasi deopotriva de munte, cat si de aceasta frumoasa meserie.”

24/24

„In prezent, aici, lucreaza 5 meteorologi, cate doi in ture de doua saptamani, la statie efectuandu-se program complet de 24 h. Activitatea de la Stația Meteorologică Vf. Omu, este coordonata de Centrul Meteorologic Regional Muntenia.”

„Sunt doua cuvinte: “greu” si “frumos”, ele se rostesc inaintea majoritatii actiunilor si lucrurilor de aici; aceste cuvinte se impletesc si descriu viata in acest loc de sus. Drumul pana aici este greu si frumos. Munca este grea si frumoasa. Viata in comun a celor doi meteorologi din tura este, deasemenea, grea si frumoasa: in doua saptamani cei doi fac o echipa mai sudata decat altii in zeci de team building-uri!”

Nu există autobuz de creastă.

Stația meteorologică Vf Omu.

„Traseul stabilit este Telecabina Busteni – Babele – Vf. Omu, un drum de 2-2,5 ore pe timp de vara si de 3-3,5 ore iarna. Schimburile de tura nu se fac decat in conditii meteorologice favorabile, in caz contrar se asteapta ameliorarea vremii. Daca nu functioneaza telecabina din cauza vantului puternic sau a temperaturilor scazute, vara se urca şi pe jos, pe unul dintre traseele marcate din Buşteni spre Omu. Iarna in schimb, daca nu functioneaza telecabina si cand exista risc de avalansa, schimbul de tura se amana pana cand timpul permite accesul in conditii de siguranta.”

Traseul meteorologilor de serviciu.

Vârful Omu

„Traseul pe care-l fac cei de la statia Vf. Omu nu se poate compara cu drumul unui om obisnuit care se duce la serviciu cu autobuzul. Este un parcurs riscant in orice anotimp. “Vara exista pericolul furtunilor cu descarcari electrice, al cetii care scade vizibilitatea pana aproape de zero, al rafalelor de vant care pot depăşi 100 de kilometri pe ora si al precipitatiilor sub forma de grindina. Iarna sunt troiene de zapada de peste 3-4 metri, temperaturi extreme, portiuni de traseu in panta unde zapada este inghetata si nu pot fi trecute decat la coltari si piolet, si chiar doua puncte unde exista risc de declansare a avalanselor”, ne spune Radu Manta, seful statiei, despre drumul parcurs pana la locul de munca.”

Aprovizionarea

„Aprovizionarea statiei se face in septembrie, luna cea mai stabila din an, din punct de vedere al vremii. Stocurile de alimente, apa minerala și motorină sunt transportate cu masini de teren pana in apropiere, iar apoi cu un tractor cu senile, singurul vehicul care reuseste sa ajunga pana sus.”

„De la vârful Omu vezi în zare”

Stația meteorologică 2507 m

„Sus. Acolo unde nu exista “mai sus”, acolo unde orizonturile sunt libere! In jurul statiei nu sunt obstacole, nici chiar varfuri de munte mai inalte decat statia meteo. Creasta Munților Făgăraș, la peste 60 km, este un reper de vizibilitate. Lunile cu o maxima claritate a atmosferei sunt cele de toamna, in special octombrie. Altfel, domina ceata. 296 de zile dintr-un an! La Vf. Omu, cand este ceata, un om normal se poate plimba lejer cateva ore in jurul statiei fara sa dea de ea. Nu si meteorologii care lucreaza aici, evident. Experienta anilor petrecuti in mijlocul acestor fenomene le-a dezvoltat un simt in plus…”

Vântul

„Un alt fenomen nelipsit aici este vantul care, practic in doar noua zile din an poate fi caracterizat drept “calm” in rest atinge si 200 km/h. Nu o data acoperişurile anexelor staţiei au fost zburate de intensitatea lui.”

Zăpada

„Solul este acoperit cu zapada 270 zile/an cu grosimea stratului de 77 cm (media lunara multianuala) si cu troiene de 6-8 m; nameti care incep sa se puna in octombrie si se mai topesc abia in iunie. Avand in vedere natura reliefului, un rol important intre observatiile efectuate la Stația Meteorologică Vf. Omu il au cele nivologice. Saptamanal se executa sondaje şi profile in stratul de zapada, pentru a determina riscul producerii de avalanse.”

„Cerul arde-n curcubeu.”

Curcubeu la stația meteorologică de la vârful Omu

„Daca la oras copiii se bucura cand pot zari printre blocuri o frantura de curcubeu, aici pe platoul de la Omu, acest fenomen meteorologic apare in toata splendoarea, ca o vraja, din Valea Cerbului pana in Valea Morarului!
Partasa fidela a tuturor acestor elemente magnifice ale naturii, aceasta statie meteo unica in Romania (cunoscandu-se prea bine faptul ca reprezinta locul cel mai inalt din tara permanent populat), aceasta statie care a aparut fotografiata in cele mai multe carti postale este o mandrie in reteaua meteorologica!
Sursa: Centrul Meteorologic Regional Muntenia”

Un material preluat integral de OM pe MUNTE de pe pagina Facebook  Administrația Națională de Meteorologie R.A. cu acordul proprietarilor.

Foto: Radu Manta

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: