Poiana cu narcise, tărâmul florilor albe, SIT NATURA 2000
Poiana cu narcise, tărâmul florilor albe de la poalele munților Făgăraș.
În perioada 21-22 mai 2022, Asociația OM pe MUNTE, organizează o activitate de promovare a bicicletei ca mijloc de deplasare alternativ pe distanțe medii și lungi. În cadrul activității vom vizita și poiana cu narcise din Dumbrava Vadului.
Cu o suprafață totală de 394,90 hectare, este cea mai mare rezervație de narcise din Europa. Este situată la o altitudine cuprinsă între 492 şi 508 m, în județul Brașov, comuna Șercaia, pe teritoriul satului Vad, la doar 24 de kilometri de municipiul Făgăraș , si la aproximativ 60 kilometri de Brașov.
O plimbare la pas prin poienile vadului, te vor face să descoperi o lume minunată, o lume în care domnește liniștea și prospețimea. Pe lângă florile albe cu parfum specific, aici găsim și stejarii dacici. Cu cât înaintezi mai mult în pădure, cu atât mai mult, locul pare desprins dintr-o altă lume. De prezența oamenilor îți amintesc doar câteva cărări și căsuțele din copaci(turn de observare). În rest, totul este ireal de frumos.
Flora este constituită din arbori și arbusti cu specii de: stejar, carpen, frasin, ulm-de-câmp, velniș, salcie târâtoare, măceș sau mur.
Cu toate că narcisele sunt atracția principală, aici putem întâlni mai multe specii de flori cum ar fi coada-vulpii, buhai, bulbuc de munte, iarba-viperei, pușca-dracului, taulă, untul-vacii, gălbinele, gălbișoara de turbărie, orhidee albă, poroinic, stupiniță, cinci-degete, rotoțele albe, sunătoare, ghiocel, brâdușă de toamnă, margaretă sau pipiriguț.
Poiana cu narcise din Dumbrava Vadului a constituit un minunat decor al unui episod al filmului artistic românesc Neamul Șoimăreștilor, ecranizare a romanului cu același nume, scris de Mihail Sadoveanu.
La ultima vizită, în 2017, am rămas plăcut surprins când am descoperit că accesul în poiană nu se mai făcea haotic și astfel florile se păstrau mult mai bine. Mulțumim, ONG-ului care se ocupă protejarea acestui loc minunat.
Poiana cu narcise – Legendele narcisei
Potrivit unei legende, narcisele au înflorit pentru prima dată la moartea lui Narcis, un tânăr nespus de frumos, fiul Zeului fluvial Cefiso şi al nimfei Liriope din mitologia greacă. Deşi era înconjurat de dragostea şi admiraţia celor din jur, Narcis rămânea indiferent la atenţiile şi propunerile amoroase, preferând vânătoarea, la care era foarte iscusit.
De frumosul tânăr s-a îndrăgostit nebuneşte nimfa Echo, însă, fiind respinsă, s-a stins de durere și de dragoste neîmpărtăşită.
După moartea nimfei, Narcis a fost blestemat de zeița răzbunării, Nemesis, să nu poată iubi niciodată pe nimeni și să se îndrăgostească de el însuși. Făcându-l să-şi vadă chipul în apa unui izvor, tânărul s-a îndrăgostit de acea imagine și, dorind să-și îmbrățișeze chipul reflectat în apa, Narcis cade și se îneacă. Nimfele au venit să-l plângă și l-au transformat într-o floare parfumată, care înflorește la sosirea primăverii și-i poartă numele, o floarte numită narcisa. Se spune că florile de narcisă își țin capul în jos asemenea lui Narcis care se oglindea în apă, iar în centrul florii au rămas chiar și lacrimile tânărului…
Se crede că Narcis a murit deoarece nu a vrut să se dăruiască. De la Narcis vine și termenul narcisism, care denotă un grad excesiv al stimei de sine și reprezintă o dragoste și o admirație exagerată, adesea patologică, față de propria persoană.
O legendă spune că narcisa a înflorit pentru prima dată în Grădina Ghetsemani din Ierusalim, la învierea lui Iisus Hristos.
Narcisele ar fi înflorit și la ultima cină luată de Iisus cu apostolii săi, de aceea, în multe țări din Europa, narcisa simboliza renașterea și învierea, fiind considerate flori pascale cu simbolistică religioasă nelipsite din casele și curțile oamenilor în perioada de Paște.
Simboluri și superstiții legate de narcisă
- Narcisa este considerată floarea timidităţii, a prieteniei şi respectului, dar şi simbolul iubirii neîmpărtăşite și iraţionale.
- Narcisa este simbolul național al Scoției, înflorirea ei și nașterea mieilor vestind primăvara.
- În America de Nord floarea de narcisă este simbolul unei asociații care luptă împotriva cancerului.
- Narcisa este și floarea națională a regatului Wales, deoarece înflorește în preajma zilei de 1 martie, când se sărbătorește ziua Sfântului David, patronul locului.
- În Egipt și în Franța narcisa simboliza ghinionul și moartea, fiind o floare folosită, exclusiv, la funeralii.
- În China, însă, era considerată o floare aducătoare de noroc, fiind utilizată în ceremoniile dedicate Anului Nou ca un simbol al vieții și al renașterii.
- În Anglia se spune că numărul puilor de gașcă, care vor ieși din ou și vor trăi, este egal cu numărul firelor de narcisă aduse în casă.
- La greci narcisele sunt florile Moirelor, zeițe ursitoare, care hotărăsc destinul nou-născutului.
- În unele țări din Europa de Vest, narcisa este considerată aducătoare de ghinion și nu este nici plantată în curte, nici adusă în casă.
- Există peste 1.000 de varietăți de narcise.
- Sunt cunoscute specii de narcisă care înfloresc toamna.
- Se consideră o garanție a fertilității cuplului dacă în noaptea nunții se dormea într-o cameră cu narcise.
- Pusă în buchetul de nuntă, narcisa simbolizează fertilitatea.
- Se spune că vrăjitoarele folosesc narcisele și bulbii de narcisă în toate vrăjile de dragoste.
- În medicina tradițională japoneză, narcisa era folosită la vindecarea rănilor.
Surse
https://ro.wikipedia.org/wiki/Poienile_cu_narcise_din_Dumbrava_Vadului
Ferrari, Anna . Dicţionar de mitologie greacă şi română. Bucureşti, 2003.
Limbajul florilor, legende și mituri
https://www.casa-gradina.ro/
https://www.daciccool.ro/
Citește și:
- Ajutați-ne să Facem Diferența: Donați pentru Mini-Vacanța ‘Autobuzul Copilăriei’ din 26-28 Aprilie
- Eclipsa Digitală: Revelația în Natura Umană
- Refugiul Șaua Strunga – O Nouă Șansă la Viață
- Copii speciali în Lumea OM pe MUNTE
- O Aventură Plină de Magie și Generozitate: Proiectul „Autobuzul Copilăriei în Lumea OM pe Munte”
Aceasta rezervatie extraordinar de frumoasa si plina de legende, este protejata prin lege si face parte din SIT NATURA 2000, fiind un loc deosebit de valoros din punct de vedere biologic si ecologic. Daca iti doresti sa-ti petreci o zi relaxanta in mijlocul naturii si sa descoperi frumusetea rara a taramului florilor albe, te invitam sa vizitezi poiana cu narcise de la poalele muntilor Fagaras. Vei ramane cu siguranta impresionat si incantat de acest colt de rai!