Mămăliga și „ursul”

Mămăliga, bulzul și atracția turistică

Un „urs” gras.

Puțin despre mămăligă, bulz și atracție turistică. Mâncarea săracilor și a ciobanilor a ajuns, în timp, în afară de cazare, sursă principală de atracție a turiștilor în zonele de la poalele munților.

Mămăliga

Denumirea de „mămăligă” și-a modificat în timp înțelesul. Inițial, înainte de aducerea porumbului din America, în ținuturile României de astăzi „mămăligă” era denumirea unei fierturi de boabe de mei.
Motivul pentru care mămăliga este atât de populară în România este faptul că otomanii puneau bir numai pe grâu, porumbul rămânând alternativa cea mai hrănitoare.
Mămăliga este un preparat tradițional de mâncare din România. Considerată mâncare a țăranilor, este des folosită ca substitut pentru pâine sau ca aliment de bază în perioadele de vară când munca grea efectuată la câmp nu mai permite prepararea pâinii de casă și în zonele rurale sărace.

Era preponderent folosită în perioada premergătoare industrializării dată fiind ușurința cu care se prepară, comparativ cu pâinea. În perioada modernă, preocuparea pentru alimentația diversă și sănătoasă făcând obiectul a numeroase cercetări, știința alimentației consideră mămăliga ca având un aport bogat de vitamine, aceasta fiind recomandată mai ales persoanelor suferinde de boli de plămâni, afecțiuni ale căilor respiratorii, anemicilor, etc. https://ro.m.wikipedia.org/wiki/M%C4%83m%C4%83lig%C4%83

Ursul

Mana sus, dacă ai mâncat vreodată un „urs” și ți-a plăcut.

Împachetarea „ursului”

Ursul (sau bulzul, boț) de mămăligă este o mâncare specifică românească, prețuită de păstori, preparată din mămăligă bine fiartă și brânză grasă din lapte de oaie, vacă sau mixtă. Din mămăligă se ia o bucată zdravănă în mână, cu degetele mari se apasă în interior pentru a face o scobitură care se umple cu brânză grasă din lapte de oaie, vacă sau mixtă. Se adună marginile bucății de mămăligă dându-se formă rotundă și se coace direct pe jar, pe grătar, pe plită sau în cuptor. Se poate mânca alături de lapte, diferite salate de crudități sau carne friptă.

Lasă un răspuns

%d