Ziua Sfinxului din Bucegi

Ziua Sfinxului – 2016

Ziua Sfinxului din Bucegi

Ziua Sfinxului din Bucegi, atrage an de an, în data de 28 noiembrie, sute de turiști veniți din toate colțurile țării dar și din străinătate.

Începând cu anul 2013 în ziua de 28 noiembrie, s-a constatat o prezență tot mai mare a turiștilor, de ziua Sfinxului din Bucegi.

Nu deținem informații din anii precedenți despre acest eveniment, de unde a pornit. Este cert că de la an la an, această sărbătoare a câștigat tot mai mulți adepți.

O contribuție importantă, care a alimentat fenomenul, au avut-o rețelele de socializare și interesul Mass-media pentru a relata o știre senzațională.

Se spune că la ora 16:45, în data de 28 noiembrie, când soarele se apropie de apus, deasupra Sfinxului din Bucegi se formează o piramidă energetică de lumină, și că doar cei inițiați pot să o vadă.

Ziua Sfinxului din Bucegi

Din 2013 până în prezent, numărul de turiști care merg la Sfinx în 28 noiembrie a crescut considerabil.

Legendele locului au hrănit imaginația oamenilor, depășind barierele fizice.

Forma megalitului a fascinat și continuă să fascineze întreaga lume.

Este comparat cu Sfinxul din Egipt, de la care a preluat numele. Diferența este că dacă despre Sfinxul din Egipt se spune că a fost construit de către om, despre Sfinxul din Bucegi se spune că a fost sculptat de vânt în mii, poate zeci de mii de ani.

În Bucegi, capul de om se poate observa doar privind dintr-un anumit unghi.

Localizare

Sfinxul din Munții Bucegi este un megalitantropomorf situat la 2216 m altitudine, în județul Dâmbovița, pe teritoriul administrativ al comunei Moroeni. Originea numelui Sfinxului este datorată asemănării sale cu un cap uman, mai exact cu Sfinxul Egiptean, formarea lui fiind datorată eroziunii eoliene (vântului). Format dintr-un bloc mare de piatră ce a căpătat forma de astăzi într-un timp foarte îndelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi, măsoară 8 metri în înălțime și 12 metri în lățime.

Ziua Sfinxului: Credință oarbă sau inconștiență.

Odată cu numărul crescut de turiști care vor să ajungă la Sfinx în data de 28 noiembrie, la ora 16:45, au început să apară și problemele.

Turiștii nu țin cont de avertizările salvamontiștilor cu privire la condițiile meteo de pe platoul Bucegi, și se încăpățânează să ajungă cu orice preț la Sfinx, pentru a simți miracolul luminii pe pielea lor.

De cele mai multe ori aceștia nu simt decât hipotermia, instalată în mare parte din cauza lipsei echipamentului corespunzător pentru ascensiunile în condiții de iarnă.

Au fost cazuri în care turiștii au rămas blocați pe munte din cauză că au ignorat avertizările salvamont. Misiunile de salvare în astfel de condiții sunt foarte dificile.

Siguranța dumneavoastră trebuie pusă pe primul loc.

Dacă totuși este necesar să ajungeți de Ziua Sfinxului pe Platoul Bucegi, pregătiți-vă ascensiunea în cele mai mici detalii.

Câteva sfaturi de la OM pe MUNTE

Încălțăminte

– nu folosiți pentru ascensiune bocanci de oraș, după câteva ore de mers prin zăpadă, aceștia vor ceda. Veți pierde căldură și vă veți uda la picioare, după care se vor instala degerăturile. Talpa bocancilor de oraș nu vă va asigura aderență suficientă pentru deplasarea prin zăpadă cu gheață (recomandat bocanci de munte cu talpă rigidă și colțari).

Pantaloni

– sub nicio formă să nu purtați blugi, pantaloni de training sau pantaloni de stofă. Blugii, la temperatură scăzută, se vor face ca tabla pe picior, frigul se va instala imediat. Se pot folosi pantaloni de schi sau pantaloni special creați pentru ascensiuni de iarnă. Aceștia au un strat de polar la interior, materialul este impermeabil, respirabil și sunt construiți cu aerisiri pentru prevenirea transpirației.

Șosete

– trebuie să aveți cel puțin două perechi de șosete. Una în rucsac de schimb în cazul în care vă veți uda la picioare, trebuie să vă schimbați în cel mai scurt timp. Șosetele trebuie să fie de calitate, ideal să fie lungi până la genunchi.

Parazăpezi

– acest articol este obligatoriu să-l purtați în ascensiunile de iarnă. Protejează partea de jos a pantalonilor, împiedică zăpada să între între bocanc și pantalon. Protejează partea superioară a bocancului. Zona acoperită de parazapadă va reține caldura și va menține uscată suprafață inferioară a pantalonilor și partea superioară a bocancilor.

Îmbrăcăminte superioară

– de regulă echipamentul de iarnă pentru partea superioară a corpului este format din 3 straturi. Bluza de corp, polar și greacă cu puf sau alt material cu un nivel ridicat de impermeabilitate. Între cele trei straturi se vor forma mici perdele de aer, care vor împiedica pierderea căldurii.

Căciula, gluga, bandana, mănușile, bețele de trekking, frontala, acumulator de rezervă, ochelarii de protecție, husa de protecție pentru rucsac și crema hidratantă sunt câteva accesorii pe care trebuie să le aveți la dumneavoastră.

Rucsacul

Trebuie să țineți cont de faptul că ascensiunea se poate prelungi mai mult decât ați planificat. În rucsac trebuie să aveți următoarele lucruri: saci de gunoi, apă, termos cu ceai, mâncare, dulciuri, trusă de prim ajutor, folie de supraviețuire, glucoză, calciu, aspirină, bluză de schimb, șosete de schimb, acumulatori de rezervă pentru telefon și frontală. Bateriile se golesc mai repede iarna.

Conduita pe traseu

Niciodată să nu plecați singuri pe traseu. În cazul în care vă deplasați în grup, asigurați-vă încă de la plecare că cei care vă însoțesc sunt pregătiți corespunzător pentru a putea ajunge la destinație și pe urmă înapoi acasă, în siguranță.

Nu lăsați oameni în urmă. Mergeți în șir monom și păstrați în permanență contactul vizual cu cel din fața dumneavoastră.

Informați serviciul salvamont cu privire la traseul pe care îl veți urma și cereți sfaturi de drumeție.

Condiții de iarnă pe Platoul Bucegi

Fie că vă planificați drumeția de Ziua Sfinxului sau cu altă ocazie, trebuie să țineți cont că în momentul de față pe Platoul Bucegi nu mai există niciun adăpost montan deschis care să vă ofere asistență în situații de urgență.

Cabana Babele, cu toate că încă se regăsește în circuitul turistic montan din România, nu mai oferă asistență turistică.

Cabana Caraiman, a fist scoasă din circuitul turistic. Situația juridică a acestui adăpost este incertă.

Telecabina, de la și în spre Bușteni este funcțională până la ora 17 și poate să nu opereze dacă condițiile meteo nu sunt favorabile.

Planificați-vă drumeția responsabil. Sfinxul nu pleacă nicăieri. Îl găsiți acolo și data viitoare.

Dacă cineva a spus că pe 28 noiembrie este Ziua Sfinxului iar fenomenul a adunat tot mai mulți adepți de la an la an, nu înseamnă că cele relatate de la fața locului, reprezintă în mod normal realitatea și adevărul absolut. Oamenii sunt atrași de senzațional și uită de cele mai multe ori că merg iarna la peste 2200 de metri altitudine.

Starea de bine se obține în fiecare drumeție dacă respectați pe cât de mult recomandările salvamont și puneți în aplicare informațiile oferite de OM pe MUNTE.

Susțineți activitatea OM pe MUNTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *