Ghid de drumeție

Ghid de drumeție – Responsabilitatea.

Ghid de drumeție. Siguranța dumneavoastră trebuie pusă întotdeauna pe primul loc.
Câteva idei de la OM pe MUNTE pentru drumeții reușite și în timpul iernii.
În primul rând, atunci când plănuiți o drumeție în timp iernii, trebuie să țineți cont de câteva aspecte:
– Starea traseului pe care doriți să-l urmați;
– Grosimea stratului de zăpadă;
– Timpul petrecut pe traseu, deoarece în timpul iernii ziua este mai scurtă și se face întuneric mai devreme;
– Condițiile meteo. Vremea se poate schimba brusc de la o oră la alta;
– Starea de sănătate și condiția fizică trebuie să fie pe masura traseului urmat.
– Informați Serviciul Salvamont despre intenția dumneavoastră.

Echipament recomandat pentru o drumeție de o zi, în condiții de iarnă

Foto: Alin Manole

Încălțăminte

– nu folosiți pentru ascensiune bocanci de oraș, după câteva ore de mers prin zăpadă, aceștia vor ceda. Veți pierde căldură și vă veți uda la picioare, după care se vor instala degerăturile. Talpa bocancilor de oraș nu vă va asigura aderență suficientă pentru deplasarea prin zăpadă cu gheață (recomandat bocanci de munte cu talpă rigidă și colțari).

Pantaloni

– sub nicio formă să nu purtați blugi, pantaloni de training sau pantaloni de stofă. Blugii, la temperatură scăzută, se vor face ca tabla pe picior, frigul se va instala imediat. Se pot folosi pantaloni de schi sau pantaloni special creați pentru ascensiuni de iarnă. Aceștia au un strat de polar la interior, materialul este impermeabil, respirabil și sunt construiți cu aerisiri pentru prevenirea transpirației.

Șosete

– trebuie să aveți cel puțin două perechi de șosete. Una în rucsac de schimb în cazul în care vă veți uda la picioare, trebuie să vă schimbați în cel mai scurt timp. Șosetele trebuie să fie de calitate, ideal să fie lungi până la genunchi.

Parazăpezi

– acest articol este obligatoriu să-l purtați în ascensiunile de iarnă. Protejează partea de jos a pantalonilor, împiedică zăpada să între între bocanc și pantalon. Protejează partea superioară a bocancului. Zona acoperită de parazapadă va reține caldura și va menține uscată suprafață inferioară a pantalonilor și partea superioară a bocancilor.

Îmbrăcăminte superioară

– de regulă echipamentul de iarnă pentru partea superioară a corpului este format din 3 straturi. Bluza de corp, polar și greacă cu puf sau alt material cu un nivel ridicat de impermeabilitate. Între cele trei straturi se vor forma mici perdele de aer, care vor împiedica pierderea căldurii.

Căciula, gluga, bandana, mănușile, bețele de trekking, frontala, acumulator de rezervă, ochelarii de protecție, husa de protecție pentru rucsac și crema hidratantă sunt câteva accesorii pe care trebuie să le aveți la dumneavoastră.

Rucsacul

Trebuie să țineți cont de faptul că ascensiunea se poate prelungi mai mult decât ați planificat. În rucsac trebuie să aveți următoarele lucruri: saci de gunoi, apă, termos cu ceai, mâncare, dulciuri, trusă de prim ajutor, folie de supraviețuire, glucoză, calciu, aspirină, bluză de schimb, șosete de schimb, acumulatori de rezervă pentru telefon și frontală. Bateriile se golesc mai repede iarna.

Ghid de drumeție – Conduita pe traseu

Niciodată să nu plecați singuri pe traseu. În cazul în care vă deplasați în grup, asigurați-vă încă de la plecare că cei care vă însoțesc sunt pregătiți corespunzător pentru a putea ajunge la destinație și pe urmă înapoi acasă, în siguranță.

Nu lăsați oameni în urmă. Mergeți în șir monom și păstrați în permanență contactul vizual cu cel din fața dumneavoastră.

Informați serviciul salvamont cu privire la traseul pe care îl veți urma și cereți sfaturi de drumeție.

Condiții de iarnă pe Platoul Bucegi.

Iarna pe Platoul Bucegi

Fie că vă planificați drumeția de Ziua Sfinxului sau cu altă ocazie, trebuie să țineți cont că în momentul de față pe Platoul Bucegi nu mai există niciun adăpost montan deschis care să vă ofere asistență în situații de urgență.

Cabana Babele, cu toate că încă se regăsește în circuitul turistic montan din România, nu mai oferă asistență turistică.

Cabana Caraiman, a fist scoasă din circuitul turistic. Situația juridică a acestui adăpost este incertă.

Cabane abandonate
Cabane scoase din circuitul turistic.

Telecabină, de la și în spre Bușteni, este funcțională până la ora 17 și poate să nu opereze dacă condițiile meteo nu sunt favorabile.

Planificați-vă drumeția responsabil.

Starea de bine se obține în fiecare drumeție dacă respectați recomandările salvamont și puneți în aplicare informațiile oferite de OM pe MUNTE.

Susțineți activitatea OM pe MUNTE

Lasă un răspuns

%d