Lumea OM pe MUNTE

Lumea OM pe MUNTE – O lume minunată!

Autobuzul copilăriei în lumea OM pe MUNTE

Am încheiat cu succes prima activitate socială desfășurată acasă la OM pe MUNTE în cadrul proiectului social “Pe Coastă”.

Împreună cu oameni minunați, am reușit să creăm o lume minunată pentru 23 de copii. O lume total diferită de tot ceea ce au cunoscut ei până acum.

Timp de 4 zile, în periada 19-22 august, 23 de copii din Șindrilița, județul Ilfov, au avut parte de prima vacanță din viața lor.

Pentru ei prima vacanță, pentru noi o premieră în ceea ce privește organizarea activităților sociale la noi acasă.

Copiii au fost efectiv absorbiți de frumusețea locului în care au poposit, au putut să vadă îndeaproape măreția munților Bucegi și Piatra Craiului, au pășit pentru prima dată pe un pământ care nu mai era întins. Au făcut cunoștință cu dealurile înverzite și văile adânci, printre care iși face loc un firicel de apă, care pe măsură ce coboară spre câmpie își mărește debitul, până se varsă în marea cea mare.

În cele 4 zile petrecute la noi, ne-am străduit să le umplem timpul cu activități inedite și interactive, astfel încât să ne asigurăm că nu au timp să se plictisească și că vor pleca de la noi cu amintiri frumoase, care le vor călauzi pașii pe drumul vieții, mult timp de acum înainte.

Lumea OM pe MUNTE

Cu toate că avem la dispoziție o locație minunată pentru desfășurarea activităților sociale, nu am fi reușit dacă nu am fi avut alătrui de noi zeci de oameni minunați care au făcut donații, câteva firme partenere, oameni minunați care ne-au susținut enorm, au facilitat transportul copiilor, au facilitat masa pentru copii și voluntari și care au dorit să-și păstreze anonimatul. Nu am fi reușit nici dacă nu aveam alături de noi o mică armată de voluntari, care au avut grijă de copii ca de copiii lor.

În numele copiilor și din toată inima multumim SC AFFINITY TRANSPORT SOLUTIONS SRL , pentru ca a oferit copiilor un pachet complet pentru o drumeție de o zi(rucsac, bandană, cană termos, ochelari de soare, câte o carte, dulciuri, etc) la care s-a adăugat o sponsorizare de 2100 lei pentru Asociația OM pe MUNTE. Banii au fost folosiți pentru achiziționarea de saci de dormit și isoprene, pentru nopțile petrecute de copii în corturi.

În numele copiilor, mulțumim din toată inima SC MAY GABI TRANS pentru o donație de 650 lei. Banii au fost folosiți pentru achiziționarea de saci de dormit și isoprene, pentru nopțile petrecute de copii în corturi.  Costurile cu aceste echipamente au fost de aproximativ 5500 lei.

Tot în numele copiilor și din toată inima mulțumim, MACART CONCEPT și FUN DIVE EDUCATION, pentru implicarea în proiect.

Oameni cu suflet mare, au avut grijă ca toți copiii să beneficieze, în prima lor vacanță, de un transport sigur de la Șindrilița la Drumul Carului și retur. Tot ei s-au îngrijit ca pe toată perioada vacanței, din cele 3 mese zilnice să nu lipsească nimic.

Transportul a fost asigurat cu mult professionalism de SC DIANA PA SRL – AUTOGARA AVE DIANA – CÂMPINA

Mâncare multă și cu gust fin a fost gătită de BELLMAN (www.bellman.ro) pentru toți copiii și pentru voluntari. Mâncarea însoțită de certificate de conformitate, a fost livrată zilnic, ambalată în cuti termice, cu mult profesionalism prin serviciul de livrări la domiciliu UPFOOD.

Oferta meniu

Meniu 19 August
Pranz: – Supa crema de cartofi cu praz 360g / Cordon Bleu de pui 140g/ Cartofi la cuptor 200g/ Salata de varza alba 120g / Paine 50g
Cina: – Lasagna de pui cu smantana 300g / Tort egiptean
Meniu 20 August
Mic dejun: – Omleta cu bacon si cascaval, rosii castraveti, paine toast 300g / Fundita cu vanilie 120g / Banana
Pranz: – Ciorba de perisoare 400g / Friptura de porc la cuptor 110g/ Pilaf de orez 200g / Salata de vara 120g / Paine 50g
Cina: – Paste Carbonara 300g / Placinta cu mere 120g
Meniu 21 August
Mic dejun: – Ou fiert, branza topita, gem, unt , paine toast, iaurt natur 120g, briosa cu fructe 60g / Necatarina
Pranz: Ciorba taraneasca de pui 400g / Pulpa de pui dezosata cu marinata de ardei copt 120g/ cartofi wedges 150g / Salata verde 120g / Paine 50g
Cina: Crochete de cascaval cu legume mexicane 140g/200g / Ecler cu ciocolata 110g
Meniu 22 August
Mic dejun: – Orez cu lapte 200g / Banana 1 buc / Covrig polonez

Pentru ca experiența culinară să fie una completă, copiii și voluntarii noștri au beneficiat gratuit de pizza de LA LUPI, pentru care, în numele copiilor și a voluntarilor, mulțumim din toată inima.

Fructe proaspete (mere, pere, piersici, prune, etc) au fost aduse gratuit de la Voinești,  și puse la dispoziția copiilor de către prietenul nostru Dumitru Ciortan

Surpriza dulce, tortul “Autobuzul copilăriei”, a fost oferit în dar de prietena noastră, Alina Pieszczuck și prietenii ei.

Cortul de evenimente a fost pus la dispoziția noastră gratuit de către Iulian Bangălă (Închiriez corturi pentru evenimente in Bran, și județul Brașov Tel: 0742777363)

Prânzul copiilor din 22 august, compus dintr-un un șnițel de pui cu cartofi prăjiți și o apă a fost oferit gratuit de Fast-food parcare Valea Cetății, Râșnov, imediat cum au coborât de la Dino Parc.

Ziua 1 – 19 august 2022 – primul contact cu lumea OM pe MUNTE

“Autobuzul copilăriei” aduce acasă la OM pe MUNTE, 23 de copii. Pentru prima data în viața lor, aceștia interacționează cu forme de relief necunoscute pentru ei, până acum văzute doar pe dispozitive multimedia.

Imediat de cum au coborât din autobuz, s-au declarat fascinați de frumusețea locului.

Aventura lor începe acum, cu primi pași Pe Coastă, o aventrură la care probabil nu se așteptau și de care își vor aminti mult timp de acum înainte.

După ce am făcut instructajul, fiecare copil a primit câte un sac de dormit și un isopren, iar cu atenție sporită, i-am îndemnat să pășească cu grijă către zona în care erau instalate corturile.

Ocuparea locurilor nu a durat foarte mult, toți copiii au fost receptivi și au pus în aplicare indicațiile oferite de noi.

Prima zi a debutat cu primul atelier handmade organizat de HANDMADE BY COTZO. Activitate interactivă, în care copiii au avut de realizat suporturi de creioane la care au folosit și materiale reciclate. Îndrumați de Cotzo, voluntarul nostru, copiii au fost indemnați să-si folosească imaginația, să se ajute unii pe alții, iar din mâinile lor dibace au ieșit adevărate opere de artă.

Mai mult decât atât, au fost motivați de faptul că produsele create de ei, vor ajuta alți copii și astfel cercul binelui nu se închide la ei, doar se face mai mare. HANDMADE BY COTZO va valorifica creațiile la iarmaroc iar banii strânși vor merge către copiii de la Găiești. Ce poate fi mai frumos de atât?

Seara ne-am strâns toți în jurul focului, unde am cântat, am dansat, am povestit până seara târziu. La ora 11, s-a dat stingerea!

Ziua 2 – 20 august 2022

La ora 8 toți copiii erau în picioare și așteptau cu nerăbdare să descopere ce le-am pregătit.

Prietenul nostru, Dan Alexandru Tihoi, monitor de schi și cu o vastă experiență în lucrul cu copiii, a condus voluntar înviorarea de dimineață, folosind tehnici specifice de yoga.  Tot el a pregătit, voluntar, în cele mai mici detalii, câteva probe pentru “Jocurile olimpice Pe Coastă”, mersul cu schiurile pe iarbă în 3, sincronizare – viteză și mersul pe lava.

După ce toți copiii și voluntarii au servit micul-dejun, pentru susținerea probelor, am pornit într-o drumeție frumoasă, pe cărări de munte, până pe Valea Urmului, unde am stabilit ca loc de desfășurare, o luncă frumoasă și verde, mărginită de un pârâu cu un murmur aparte.

Am dus cu noi tot echipamentul necesar, apă și masa de prânz, fiindcă aveam să ne petrecem aproape o zi pe vale.

Înainte de a începe probele, au fost formate 7 echipe, prin numarare. Copiii care aveau numere identice formau o echipă.

Apoi fiecare echipă a fost provocată să-și aleagă un nume, cât mai original și apropiat de natură.

Astfel au luat naștere echipele: Râul Chiper, Muntenii, Copăceii, Colibri, Copacul Verde, Ciorile, Coțofanele.

Echipele aveau să fie păstrate până la finalul întrecerilor.

Miza este mare!

La finalul vacanței 3 dintre copii vor pleca acasă cu câte un laptop. Se vor nota prestațiile echipelor, prestația individuală pe toată perioada vacanței și rezultatele școlare.

Proba 1 – Mersul cu schiurile pe iarbă în 3 – sincronizare – viteză

Schiurile – Două bucăți de scândură, lungi de aproximativ 1,5 m, cu  3 prinderi în care să intre încălțămintea.

Schiuri pe iarbă in lumea OM pe MUNTE

Înainte de începerea competiției, toți copiii sunt instruiți, îndrumați și beneficiează de o demonstrație practică

Proba presupune deplasarea cu schiurile pe o distanță determinată, în care liderul transmite celorlalti 2 coechipieri, indicații cu privire la deplasare, cadență și sincronizare. La capăt se schimbă liderul și se întorc pe același traseu. Întrecerea se face pe două culoare, între două echipe. Echipa care face prima un tur complet dus-intors, caștigă proba.

Proba 2 – Mersul pe lava

Fiecare echipă va primi câte 4 scânduri lungi de aprox. 35 cm și late de aprox. 15 cm.

Înainte de începerea competiției, toți copiii sunt instruiți, îndrumați și beneficiează de o demonstrație practică.

Întrecerea se desfășoară pe două culoare, între două echipe. Traseul este stabilit pe o distanță determinate, dus-întors, iar prima echipă care atinge ținta, câștigă.

Proba presupune mersul pe scânduri, fără a atinge solul cu picioarele. Ultimul dă din mână în mână o scândură până ajunge la cel din față. Acesta o aruncă, după care sare pe ea, cu ambele tălpi, fără a atinge solul. Ceilalți îl urmează pe scândurile rămase libere, iar ultimul va recupera ultima scândură rămasă liberă, după care procesul se repetă. Dacă un membru al echipei atinge solul cu picioarele, echipa face un pas înapoi.

Proba 3 – Tir cu arcul

Pentru această probă, ne-au sărit în ajutor voluntar instructorii Stefan și Cami Vatrici, și au fost asistați voluntar de Nicoleta Ilie.

 Tot echipamentul necesar a fost adus de instructori, iar arcurile și săgețile folosite de copii, au fost conform categoriei de vârstă.

Copiii au fost instruiți temeinic, teoretic și practic. După partea teoretică, fiecare copil a executat câte 3 trageri, înainte de concurs. În zona arcurilor, s-au aflat instructorii, câte două echipe pe rând și voluntarii.

Proba de tir cu arcul a presupus tragerea la țintă. De ținte au fost lipite mai multe baloane. Echipa care reușea să spargă cele mai multe baloane, câștiga. Fiecare membru al echipei, avea dreptul la două lovituri.

La întocmirea clasamentului, după fiecare probă, dacă două echipe s-au aflat la egalitate, pentru departajare am organizat probe de baraj.

După încheierea tuturor probelor, am strâns tabăra, am lăsat locul așa cum l-am găsit și ne-am întors Pe Coastă pentru cină. Epuizați dar fericiți!

Planurile noastre de seară, erau făcute pentru un cinematograf în aer liber. Proiecția a început, însă natura a avut alte planuri pentru noi. După 15 minute de film, a început o ploaie torențială, așa ca la munte. Am strâns repede tot echipamentul, am pus copiii la corturi și am așteptat.

La un moment dat unul dintre corturi a cedat, a început să intre foarte multă apă în el. Am eliberat repede un alt cort, am mai mutat din copii și până dimineața totul a fost în regulă.

Ziua 3 – 21 august 2022

La 7:30 toți copiii erau în picioare și vremea foarte bună. Înainte de micul dejun, împreună cu Dan, am ales un alt loc, de data aceasta cu privire la Piatra Craiului, pentru înviorarea de dimineață, folosind tehnici de yoga. De această dată, înviorarea a adus un element nou, un moment de liniște, iar copiii au experimentat pentru prima dată 10 minute de meditație ghidată, de recunoștință.

Fiindca vremea părea capricioasă, iar copiii destul de obosiți după ziua 2, am hotărât de comun acord să renunțăm la drumeția pe dealuri.

După micul-dejun, trebuia să găsim câteva activități care să le ocupe timpul întrun mod plăcut. Așa că Handmade by Cotzo, s-a oferit să mai organizeze un atelier de meșterit.

Propunerea pentru copii a fost să confecționeze “brățările prieteniei”, brățări din noduri, pe care copiii să le ofere persoanelor dragi din viața lor.

Cotzo, i-a îndrumat cu răbdare, pe tot parcursul atelierului, astfel încât, fiecare copil a reușit să scoată ceva frumos și unic din mâinile lui.

Între timp, Stefan și Cami Vatrici, s-au hotărât să mai organizeze, de data aceasta Pe Coastă, o sesiune de tir cu arcul. Pe lângă copii au fost invitați toți voluntarii, să încerce măcar odată să lanseze o săgeată către țintă. Ne-am bucurat tare mult!

arcul in lumea om pe munte

Ziua a continuat cu masa de prânz, după care copiii care au dorit, au primit o nouă provocare de la Cotzo. Anume, să picteze niște plase, care vor ajunge la iarmaroc împreună cu suporturile de creioane și vor ajuta puțin copiii de la Găești. Plasele au fost expuse și au putut fi admirate de toți participanții și de oaspeți.

sacoșe pictate în lumea om pe munte

Nori negri se adună, vai vine un zor de ploaie, însă o surpriză face ca ploaia să nu mai pară chiar atât de udă. Prietenul nostru, Piticu Piti, a susținut în fața copiilor, a voluntarilor și a musafirilor, un frumos recital de folk.

Ploaia s-a mai înduplecat de noi, și stropii au încetat să mai cadă pe pământ.

După-amiaza a continuat cu un tort, surpriza dulce din partea Alinei și cu o surpriză pusă la cale de copii. Aceștia au pregătit pentru noi un spectacol de teatru, care a fost genial gândit și care a reușit să zmulgă un zâmbet de pe fața celui mai posomorât om.

Seara a venit cu pași repezi, era ultima seară petrecută în vacanță, așa că a continuat cu o mare petrecere, cu muzică și dans, până la 22, 22:30, când copiii au vrut să meargă la somn.

Ziua 4 – 22 august 2022

Pe la 7, 7:30 toți copiii erau în picioare, s-au apucat să strângă tabăra și să ducă la cortul de sus toate bagajele.

Pe urma am luat împreună micul-dejun. Copiii au avut program liber, până am pus noi la punct toate detaliile privind festivitatea de premiere.

Din donațiile primite, am reușit să facem magie, astfel încât niciun copil să nu plece cu mâna goală de la noi.

Cel mai greu moment a fost, cand a trebuit să-i alegem pe cei 3 câștigători ai unui laptop. Fiindcă fiecare dintre cei prezenți ne-a fost drag în felul său. Dacă am fi avut posibilitate, am fi oferit la toți câte un laptop.

Am dat laptopurile, emoțiile s-au mai dus și a venit autobuzul.

Înainte de a duce copiii acasă, am mai avut o singură oprire promisă, la Dino Parc Râșnov.

Născut și crescut la Drumul Carului, eu, Constantin, le-am fost ghid pe traseul Drumul Carului – Râșnov. Le-am povestit puțin despre zona în care au ajuns și despre zonele vecine. Nu am folosit foarte multe date exacte, dar i-am sfătuit să se consulte cu google pentru informații care cred că sunt pe interesul lor.

Odată ajunși la Râșnov, am urcat copiii și voluntarii cu trenulețul până la Dino Parc. Am achziționat bilete pentru toți copiii iar adulții însoțitori au avut accesul gratuit.

Pentru că era dificil să organizăm un tur al parcului cu un grup atât de numeros, am luat decizia să ne separăm în 5-6 grupuri mai mic, cu câte unu/doi adulți la fiecare grup și ne-am dat o oră de întâlnire pentru ieșire în apropierea locului pe unde am intrat.

După ce toată lumea a ajuns la locul de întâlnire, am luat-o la pas spre fastfood, unde copiii au primit pachetul de prânz, ne-am așezat cu toții în capătul parcării, am mâncat, după care s-au urcat în autobuz și au pornit spre casă. Au ajuns în siguranță, fiecare la casa lui, 4-5 mai târziu.

Mulțumim din suflet prietenilor din lumea OM pe MUNTE:

Asistența medicală și produsele de igienă personală pentru fiecare copil, au fost asigurate voluntar de Elena Munteanu

Mihnea și Andrei, pentru facilitarea celor 3 laptopuri . Echipamentele IT au fost oferite copiilor care au avut un comportament demn de urmat în vacanță, cumulat cu rezultatele obținute la școală.

Ema și Magda, pentru corturi.

Lavinia Dinu, pentru că a reușit într-un timp record să mobilizeze prietenii ei, care au facilitat transportul copiilor, masa pentru copii și voluntari, și care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Gina Dobre, pentru că de mai bine de 5 ani, are în pază zeci de copii din Șindrilița, și pe care îi îndrumă spre o viață mai bună.

Gheorghe și Elena, pentru că au pus la dispoziția copiilor gratuit întreaga gospodărie nu doar spațiul alocat proiectului social „Pe Coastă”.

Ionuț, pentru sistemul de sunet și uneltele de mână puse la dispoziția Asociației OM pe MUNTE în mod gratuit.

Bianca, Florin și Cosmin pentru suportul logistic.

Maria, pentru implicarea în activitățile desfășurate și pentru organizarea petrecerii dedicate copiilor.

Proiectul social „Pe Coastă” continuă!

Ne puteți susține în continuare cu donații și sponsorizări!

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: