Refugiul Saua Strunga, octombrie 2019

Refugiul Șaua Strunga se pregătește de iarnă

Refugiul Șaua Strunga se pregătește de iarnă.

Două zile lungi și grele de voluntariat, cu temperaturi scăzute, pentru a pregăti de iarnă refugiul turistic din Șaua Strunga, munții Bucegi, 1893 m altitudine.

Din 2016, împreună cu voluntarii Asociației OM pe MUNTE, ne ocupăm dezinteresat și voluntar de buna funcționare a acestui adăpost montan.

Siguranța drumeților este foarte importantă pentru noi, motiv pentru care ne place să credem că cei care au poposit aici, s-au simțit bine și în siguranță.

Lucrări executate

Am montat un nou încărcător pentru telefon deoarece cel vechi a fost „luat”, am ajustat puțin ușile ca să se închidă, am montat lambriu peste căpriorii de la strașina din partea de sus a refugiului pentru a bloca zăpada să nu mai pătrundă în refugiu, am vopsit ușa metalică, balustrada și lambriul de la strașină, am înlocuit scândurile rupte de la prispă și am adăugat coli de hârtie la caietul drumețului.

Am constatat că pușculița refugiului a fost din nou spartă. De la montarea ei în 2017, am ridicat din aceasta, o singură dată, suma de 130 lei. Banii au fost folosiți pentru achiziționarea de becuri de 12 V cu dulie E40, dulii, siguranțe, saci de gunoi și alte consumabile, după ce turiștii ne-au informat că nu mai funcționa lumina electrică. La refugiu au fost duse 3 becuri. Unul a fost montat, celelalte două au rămas de rezervă în dulăpior. Între timp au dispărut sau au fost schimbate. Pe urmă pușculița a fost spartă în repetate rânduri. Împreună cu colegii mei am luat hotărârea de a renunța la ea. Cine va dori să contribuie în continuare la întreținerea refugiului din Șaua Strunga, o va putea face doar prin transfer bancar sau PayPal.

Tot la „pierderi” trebuie să trecem o icoană primită donație. Nu știu cu ce a deranjat pe cei care au poposit la refugiu. Aceasta a stat cuminte pe peretele dinspre est, deasupra ferestrei.

Tot la categoria „luat din refugiu” se încadrează și o bucată din sistemul de închidere de la obloane și deja celebra cordelină prin care se ridica oblonul.

Mai avem și o categorie nouă, pe care am numit-o „Lăsat în refugiu”.

De această dată am găsit un ibric, o cană și o farfurie de tablă. Toate super jegoase. Acestea au fost transportate la un tomberon.

Nu lăsați nimic din ce nu vă mai trebuie în refugiu. Nu-l transformați în ghenă de gunoi.

Cel mai sănătos lucru pe care îl putem face este să nu lăsăm nimic și să nu luăm nimic de acolo.

În ansamblu, la trei ani de la reabilitarea refugiului turistic din Șaua Strunga, suntem mulțumiți de felul în care acesta a fost păstrat și apreciat în aceiași măsură de către turiști cât și de către ciobanii de la stânele din apropiere, poate și din cauză că un ochi veghează acest obiectiv.

Notă generală cu privire la refugiile montane de care avem grijă și nu numai.

Stimați drumeți, dacă ați poposit într-un refugiu, nu uitați că în ciuda pasiunii, pentru ca dumneavoastră să vă fie bine, cuiva este posibil să nu-i fi fost chiar atât de bine.

În mare parte activitățile de voluntariat care au stat la baza construcției, reabilitării și întreținerii acestor refugii, au fost susținute prin sacrificii personale. Este posibil ca cineva să fi suferit de oboseală, foame, frig, sete, epuizare, dureri, stres și altele, pentru ca dumneavoastră să vă fie bine.

Felul în care priviți aceste adăposturi și felul în care vă comportați atunci când le treceți pragul, spune multe despre respectul pentru oamenii care au făcut tot ce a fost omenește cu putință pentru ca turismul montan din România să fie bine.

Nimic nu este posibil dacă nu există acest respect reciproc.

Donează pentru OM pe MUNTE

~ Constantin

%d blogeri au apreciat: