A 15-a toamnă a refugiului Șaua Strunga

Refugiul Șaua Strunga, a împlinit luna aceasta 15 ani. Un adolescent frumos la a cărui creștere și întreținere au contribuit mulți oameni de bine.

Să-i urăm viață lungă și să aibă parte de cât mai mulți turiști responsabili.

Istoria locului și povestea Refugiului Șaua Strunga, 1893 m.

Locul fosilifer de la Vama Strunga

Foto: Andrei Mortila

Locul fosilifer de la Vama Strunga (monument al naturii) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip paleontologic) situată în partea sudică a județului Brașov, pe teritoriul administrativ al comunei Moieciu și cea nordică a județului Dâmbovița, pe teritoriul administrativ al comunei Moroeni.

Rezervația naturală cu o suprafață totală de 10 ha, a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 și este inclusă în Parcul Natural Bucegi.

Aria naturală reprezintă o zonă în versantul stâng al culmii Șaua Strunga, unde, în mai multe nivele litologice (strate cu conglomerate de calcare oolitice și nisipoase, gresii calcaroase și marnă) se află importante depozite de faună fosiliferă (constituită în cea mai mare parte din amoniți – moluște cefalopode cu cochilii spiralate compartimentate) datată în jurasicul mediu.

Oolit – Formațiune sferică sau elipsoidală constituită dintr-un material (calcit, aragonit, fosfat de calciu etc.) dispus concentric prin precipitarea mineralelor în jurul unui nucleu (grăunte de nisip, fragment de cochilie etc.).

Istoria locului

Pasul Strunga (1.909 m.), loc cu trecut bogat în istoria raporturilor dintre românii de pe cele doua versante ale Carpaților.
Încă din Evul Mediu, sașii din Brașov întrețineau relații comerciale cu Ţara Românească folosind drumul prin pasul Bran, păzit de Castelul Bran. Poteca de cal din pasul Predeal a fost înlocuită cu o șosea construită de geniștii austrieci în sec. XVIII, odată cu Via Carolina de pe Valea Oltului. Poteci de cal traversau granita și prin Șaua Strunga și pe la Pichetul Rosu.

Din secolul XVIII datează primele mărturii scrise despre cercetări în Bucegi, aparținând unor geologi și botaniști austrieci. Primele relatări despre calatorii pur turistice vin tot de la sași, începând cu 1833, care urcau prin Bran – Strunga la Pestera si Omul.

În Vama Strunga se pot observa ruinele unei vechi așezări de grăniceri. În perioada Imperiului Austro-Ungar aici exista un punct de control vamal la trecerea în Muntenia.

Refugiul din Saua Strunga, altitudine – 1893 m

Construcția a fost realizată de către Administrația Parcului Natural Bucegi în perioada septembrie – octombrie 2004 la solicitarea conducerii Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva și a Direcției Silvice Dâmbovița.

Materialele au fost transportate cu un TAF și un cal iar construcția a fost realizată de către angajații PNB cu sprijinul unui maistru din Moroeni.

Construcția trebuia să ofere adăpost turiștilor care parcurgeau traseele montane din Șaua Strunga cât și pentru cei ce urmau să parcurgă viitorul drum Trans-Bucegi.

În acea perioadă se făceau cumpărări și exproprieri de terenuri în vederea execuției drumului Trans-Bucegi, drum ce trebuia să facă legătura între Valea Ialomița, județul Dâmbovița și Valea Bangaleasa, județul Brașov.

După ce adapostul a fost construit a apărut un proprietar al terenului pe care este amplasat refugiul și nu a avut nimic împotriva existentei acestei construcții, ba chiar mai mult l-a vopsit.

Din cauză că proiectul de construcție a drumului menționat mai sus a fost sistat, Direcția Silvică nu a mai avut nici un interes în zonă iar adăpostul a fost lăsat în paragină.

Refugiul Șaua Strunga – iunie 2016

După 12 ani!

După 12 ani de la construcție, în anul 2016, la inițiativa Asociației OM pe MUNTE, acest adăpost din Șaua Strunga a intrat într-un proces de renovare și modernizare.
Astăzi, refugiul poate să ofere adăpost unui număr de 7-14 persoane. Are energie electrică de la un panou solar montat pe acoperiș.

Refugiul Șaua Strunga – octombrie 2019

La 3 ani de la renovare, ne ocupăm voluntar și dezinteresat de buna funcționare a acestui adăpost montan.

În acest timp am efectuat mai multe lucrări de întreținere a construcției.

Puteți susține activitatea Asociației OM pe Munte prin donații directe:

sau prin transfer bancar pentru Asociația OM pe MUNTE în contul deschis la Banca Transilvania, cu numărul:
Lei: RO65BTRLRONCRT0301422301
Euro: RO15BTRLEURCRT0301422301
Lire sterline: RO15BTRLGBPCRT0301422301
SWIFT/BIC BTRLRO22XXX

~ Constantin

Sursa:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Locul_fosilifer_de_la_Vama_Strunga
http://www.scritub.com/geografie/ISTORIC-AL-TURISMULUI-SI-ALPIN18217202417.php
https://www.ompemunte.ro/refugiul-saua-strunga-un-refugiu-demn-de-muntii-bucegi/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *