Leaota – Un munte
Despre Leaota, Mihai Haret afirma în 1935:
O regiune muntoasă frumoasă, însă prea puţin cunoscută este Masivul Leaotei, unde oricine poate merge, fiind mai pretutindeni accesibil şi uşor de urcat călare.
Potenţialul turistic natural este dat în primul rând de numeroasele puncte de belvedere situate pe culmea principală. Practic, în orice punct, dincolo de limita superioară a pădurii, se poate urmări imaginea panoramică a Munţilor Bucegi, Munţilor Piatra Craiului, Culoarului Bran – Dragoslavele sau Subcarpaţilor Ialomiţei.
De asemenea, relieful petrografic constituie o resursă turistică importantă a Munţilor Leaota. În acest sens menţionăm cheile de la Cetăţeni dezvoltate în gresii şi conglomerate, Sfinxul şi Baba de la Cetăţeni, văile carstice ale Brăteiului, Răteiului, Ghimbavului, Crovului şi Cheii şi peşterile dezvoltate în extremităţile nord-vestică şi sudestică (dintre cele mai cunoscute menţionăm Peştera Rătei şi Peştera Uluce).
Leaota – O cabană
[the_ad id=”21804″]
În spaţiul montan există o singură cabană turistică – Leaota (cu o capacitate iniţială de 30 de locuri în 5 dormitoare comune), situată la 1.370 m altitudine, în Muntele Românescu. În 1962 cabana avea apă curentă, generator de curent electric, bufet permanent şi pârtii de schi amenajate în apropiere (Epuran, 1962, p. 99). Cu toate că este singura posibilitate de cazare, această cabană este în prezent părăsită, fiind folosită sporadic de turiştii aflaţi în trecere. Până în 2004 a funcţionat pe valea Brăteiului cabana cu acelaşi nume, dar în prezent aceasta a intrat în regim particular şi nu mai este inclusă în circuitul turistic.
În afară de Cabana Leaota, alte posibilităţi de cazare sunt în vecinătatea masivului, în Rucăr (Hanul Turistic), Dealul Sasului, Moieciu, Fundata, în vile, pensiuni, precum şi cele oferite de localnicii care practică agroturismul.
SURSA Text – Munții Leaota Studiu de geomorfologie – George Murătoreanu
Asociația OM pe MUNTE a început să facă demersuri pentru salvarea cabanei. Cu sprijinul Primăriei Runcu, am reușit să identificăm proprietarul cabanei. Urmează să avem o întâlnire cu dumnealui pentru a găsi o soluție care să salveze singura cabană din munții Leaota.
Puteți susține proiectul nostru:
Anul acesta este posibil să fie ultimul an în care persoanele care au realizat venituri pe teritoriul României, pot să direcționeze 2% din impozit, în forma actuală, către entități non-profit. Dacă credeți că activitatea noastă merită să beneficieze de acest ajutor din partea statului, va rugăm să descărcați formularul de AICI, completați cererea și anexa cu datele dumneavoastră și îl puteți depune pană la data de 15 mai 2018 la administrația fiscală de domiciliu( Adresa AICI) sau îl puteți trimite prin poștă la Asociația OM pe MUNTE, sat Drumul Carului, nr. 50, comuna Moeciu, județul Brașov, CP 507132.
Dacă întâmpinați probleme la descărcarea formularului, vă rugăm să ne lăsați un mesaj pe adresa de mail [email protected]
Puteți face donaţii către Asociaţia OM pe MUNTE cu textul „Proiectul OM pe MUNTE 2018” în contul deschis la Banca Transilvania cu numărul:
Lei: RO65BTRLRONCRT0301422301
Euro: RO15BTRLEURCRT0301422301
SWIFT/BIC BTRLRO22XXX
[the_ad_group id=”152″]