Toți pentru Leaota și Leaota pentru toți!

Toţi pentru Leaota şi Leaota pentru toţi!

Toți pentru Leaota.

Concluzia dezbaterii publice de la Runcu din data de 6 iulie 2018 este că am reușit să obținem o concesie din partea proprietarului SC WILDLAND SRL, reprezentat de domnul Christoph Promberger în calitate de administrator și director executiv al Fundației Conservation Carpathia.

În perioada 16 iulie 2018 – 31 august 2018, Asociația OM pe MUNTE are voie  să intre pe proprietatea SC WILDLAND SRL, să desfășoare o activitate de salubrizare a cabanei. Cu sprijinul proprietarului toate deșeurile vor fi transportate la drumul de acces.  O să facem o solicitare către Primăria Runcu pentru a susține acțiunea noastră cu o autoutilitară care să transporte deșeurile la un centru de colectare. Activitatea va avea loc în perioada 28-29 iulie 2018.

Totodată am primit acordul de a face o evaluare a construcției la fața locului și să executăm mici reparații de consolidare și conservare a construcției. Aceste activități nu vor crea nicio obligație a proprietarului față de Asociația OM pe MUNTE și nici Asociația OM pe MUNTE nu are pretenții să obțină foloase materiale și financiare de la proprietar.

În baza raportului întocmit de specialiști în construcții o să întocmim un plan general pentru salvarea cabanei Leaota, plan pe care o să-l prezentăm proprietarului.

Proprietarul își rezervă dreptul de a fi sau nu de acord cu planul nostru.

Ne obligăm să anunțăm proprietarul ori de câte ori ne deplasăm la cabana Leaota.

Asociația OM pe MUNTE își manifestă interesul pentru o colaborare pe termen lung SC WILDLAND SRL și pentru a concesiona cabana Leaota pe o perioadă lungă de timp.

Viziunea noastră pe termen lung este aceea de a transforma cabana Leaota într-o destinație eco-turistică, acolo unde cultura locală și tradițiile se împletesc armonios cu sălbăticia locului.

Modelul care ne inspiră chiar și după 138 de ani este SKV(Asociaţia Carpatina Ardeleana a Turiştilor – SKV – Siebenbürgischer Karpatenverein) – Asociația care a trasat harta turismului montan.

În cei peste 60 de ani de activitate, asociația a reușit să adune la un loc peste 6000 de membrii, cu preocupări diferite.

Împreună cu industriași, autoritați locale și prin voluntariat, au reușit să construiască peste 60 de cabane montane, doua stații meteo, au marcat mii de kilometrii de poteci turistice, au pus bazele salvamont, au pus bazele a două stațiuni montane, au construit refugii, etc.

În 1945 au fost scoși în afara legii iar proprietățile lor au fost naționalizate. S-au reînfințat în 1996 și au intrat în posesia unei singure cabane.

Performanța lor este demnă de Cartea Recordurilor şi se pot scrie sute de cărți despre faptele lor.

Chiar dacă au fost naţionalizate, cabanele au continuat să fie funcţionale şi în anii grei ai comunismului. Unele au fost extinse, afluxul de turişti era în creştere, toate au mers până în 1990.

Declinul a început prin 1992 când multe cabane au ars(teoria conspiraţiei spune că au fost incendiate la ordin în primi ani de “Capitalism”) Se ştie faptul că România are o tradiţie a rezistenţei din munţi. Dezastrul a continuat, multe cabane au fost vândute către persoane dezinteresate şi astfel patrimoniul turistic montan a fost diminuat semnificativ.

Ce căutăm noi în periada de funcţionare a SKV? Căutăm scânteia care a aprins flacăra turismului montan. Căutăm scânteia prin care lucrurile se făceau bine, nu pentru bani. Căutăm scânteia care reuşea să aducă aproape om cu om pentru un scop comun, indiferent de statutul social sau de pregătirea profesională. Căutăm mândria originilor noastre şi apartenenţa la un loc. Căutăm scânteia care să reaprindă în oameni dragostea de tradiţie. Poate a fost momentul unic în istorie când oamenii s-au simţit egali. Au fost egali în faţa muncii lor şi pe prispa cabanelor.

Ne-am săturat ca de mai bine de 29 de ani să cărăm cenuşa dintr-un loc în altul şi să ne uităm cu nostalgie la tot ce a fost.

Cabana Leaota, pentru salvarea ei, este scânteia care aduce la un loc oameni cu diverse preocupări şi diverse statuturi sociale.

Istoria ne rezervă surprize şi am reuşit să aflăm de la proprietari că prin anii ’40 cabana  ar fi fost construită de familia Purnichescu, familie de industriaşi şi folosită în scop privat. Se ştie despre fraţii Purnichescu că odată cu instaurarea regimului comunist au făcut parte din rezistenţa din munţi a partizanului Gheorghe Arsenescu(fost ofiţer al Armatei Române în al Doilea Război Mondial).

Ştim că munţii Leaota au adăpostit membrii ai mişcării de rezistenţă dar nu ştim încă dacă şi cabana Leaota a fost folosită de către partizani.

Cert este că aceste informaţii ne demonstrază că adăpostul montan din Leaota are şi o valoare istorică chiar dacă a funcţionat ca o cabană turistică doar din 1962. Încă nu este clar ce statut a avut cabana din 1945 până în 1962. Este posibil ca la începutul mişcării de rezistenţă, cabana să fi oferit adăpost şi protecţie partizanilor din moment ce construcţia a fost ridicată de fraţii Ion şi Gheorghe Purnichescu.

Povestea cabanei Leaota se opreşte în 2004. Sunt 14 ani de când Leaota nu mai spune nicio poveste turiştilor.

Vă invităm să susţiuneţi campania noastră de salvare a cabanei Leaota atât prin voluntariat cât şi prin donaţii. Ajutaţi-ne să ducem povestea cabanei Leaota mai departe peste generaţii.

Dacă sunt proprietari de magazine interesaţi, putem încheia un contract de colaborare prin care să ne permită să instalăm o urnă pentru donaţii în magazinul lor.

Toţi pentru Leaota şi Leaota pentru toţi!

Puteţi face donaţii şi prin PayPal https://www.paypal.me/AsociatiaOMpeMUNTE sau prin transfer bancar pentru Asociația OM pe MUNTE în contul deschis la Banca Transilvania, cu numărul

Lei: RO65BTRLRONCRT0301422301

Euro: RO15BTRLEURCRT0301422301

SWIFT/BIC BTRLRO22XXX

Detalii și relații suplimentare:

Asociația OM pe MUNTE

+40 729 170 973

[email protected]

www.facebook.com/OmPeMunte

 Partener media – Oficial Media 

Mulțumim tuturor persoanelor care susțin această inițiativă.

Mulțumim:

Christoph Promberger – SC WILDLAND SRL

Ionel Petre – Vicepreședinte Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate

Ionuț Săvoiu – Administrator al Județului Dâmbovița

Luciana Cristea – Vicepreședinte CJ Dâmbovița

Raluca Predescu – Consilier Județean

Gheorghe Brebeanu – Primar Runcu

Laurențiu Moraru – Primar Moroieni

Dicu Ion – Primar Pietroșița

Gheorghe Secăreanu – Viceprimar Fieni

Mihai Zotta – Conservation Carpathia

Angela Pop – Conservation Carpathia

Georgiana Andrei – Conservation Carpathia

Florin Fratu – Asociația Montană Carpați

Lupoiu Gheorghe – Salvamont Dâmbovița

Ionuț Popescu – Centrul de Echitație Potcoava

Mulțumim reprezentanților presei: Oficial Media, Gazeta Dâmboviței, Kiss FM Târgoviște, Partener TV

Mulțumim pentru susținere: Turist Club Carpatic, Carpamont Brașov, ATV Riders România, Asociația Montană Carpați, Piticu, Călin, Tupi.