E voie la turism! Cabana Leaota

E voie la turism! 

Cabana Leaota – E voie la turism! Comunicat de presă

Iubitorii de drumeții, natură și munte sunt invitați în data de 6 iulie 2018, începând cu ora 16, la dezbaterea publică cu tema: “Cabana Leaota – E voie la turism!”
Evenimentul organizat de Asociația OM pe MUNTE în colaborare cu Primăria Runcu, va avea loc la Casa de Cultură din Runcu(Dâmbovița), parteneri media: Oficial Media, Gazeta Dâmboviței, Plai View.
Scopul dezbaterii este acela de a aduce la un loc proprietarii cabanei, administratorii SIT NATURA 2000 Leaota, administrația locală, reprezentanți ai Ministerului Turismului, reprezentanți ai Ministerului Mediului, administrația județeană, reprezentanții zonelor învecinate, reprezentanții Salvamont România, ONG-uri, localnici, turiști, mass-media, etc. 

Scurt istoric:

În spaţiul montan există o singură cabană turistică – Leaota (cu o capacitate iniţială de 30 de locuri în 5 dormitoare comune), situată la 1.370 m altitudine, în Muntele Românescu. În 1962 cabana avea apă curentă, generator de curent electric, bufet permanent şi pârtii de schi amenajate în apropiere (Epuran, 1962, p. 99).

Dezbaterea va fi moderată de domnul Ionel Petre, vicepreședinte ANANP(Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate. 

“Intenția celor din asociație este una deosebită, benefică pentru turism, pentru iubitorii de munte. Sperăm să ajungem la soluții mulțumitoare. Vorbim de cabana Leaota, o proprietate privată aflată în interiorul unei rezervații naturale.
Ca moderator al acestei dezbateri, sunt convins că voi menține un echilibru între buna intenție a celor din Asociația «Om pe munte» și deschiderea manifestată de proprietarii cabanei. Nu văd de ce nu s-ar ajunge la un consens, atunci când este vorba de lucruri bune, de promovarea a ceea ce avem frumos, a locurilor cu tradiție, cu istorie, cu farmec”

– Ionel Petre, vicepreședinte ANANP

“Ne dorim ca împreună să gasim o soluție urgentă pentru salvarea Cabanei Leaota, singurul adăpost montan din zonă.
Cabana Leaota poate aduce un plus de valoare zonei Runcu. Aici poate fi amenajat un punct permanent pentru Salvamont și un spațiu pentru Rangeri. Aici se pot desfășura activități culturale, sportive, educaționale, etc.
Locul are un potențial ridicat pentru practicarea ciclo-turismului, schi de tură, echitație, etc. Stânele din apropiere pot oferi experiențe pastorale pentru turiști.
Cabana Leaota poate reprezenta un model de bune practici în implementarea unui turism montan responsabil. În primul rând ne dorim să implicăm în mod conștient comunitatea locală. Cabana poate funcționa în bune condiții cu produse furnizate de localnici. Prin intermediul cabenei se pot comercializa produse tradiționale cu eticheta: ’Produs la Runcu’.
Astfel cantitatea de deșeuri este mult diminuată.
Zona Runcu beneficiează de o bogăție autentică, de la portul popular până la meșteșuguri, tradiții și produse culinare.

Prezența turiștilor în spațiul montan și practicarea unui turism responsabil pot descuraja în mod semnificativ braconajul, tăierile ilegale de arbori și intrarea cu mijloace motorizate în aria protejată.
În concluzie, dezvoltarea Cabanei Leaota și măsurile transmise de noi pot fi implementate doar dacă proprietarul cabanei dorește ca zona să se dezvolte din punct de vedere turistic.”

– Constantin Țăposu, președinte Asociația OM pe MUNTE 

Toți cei interesați pot confirma participarea până la data de 1 iulie 2018. Tot până atunci puteți trimite și solicitarea de înscriere la cuvânt(nume, prenume, organizație, funcție) pe adresa de mail [email protected]
Începând cu ora 19:00, prietenii OM pe MUNTE de la Brașov, Piticu, Călin și Tupi, vă vor încânta sufletele cu un spectacol de folk și cântece de munte.
Pentru cine rămâne în week-end la Runcu, sâmbătă 7 iulie, se organizează o drumeție până la Cabana Leaota și Vârful Românecu ( 8 ore, dus-întors)
Nu este asigurată masa și cazarea.