Magia Inaltimilor – Un premiu AJTR

Magia Inaltimilor

La finalul saptamanii trecute, la propunerea dlui Borsan Aurel, Asociatia Om pe Munte a participat la Gala Premiilor Asociatiei Jurnalistilor de Turism din Romania, organizata la Ramnicu Valcea.

AJTR ofera anual aceste premii in jurul datei de 15 ianuarie, data la care este aniversata nasterea marelui poet, Mihail Eminovici.

[the_ad id=”21804″]

Alaturi de profesori universitari, jurnalisti, alpinisti si bloggeri, in dimineata zilei de 13 ianuarie, pornim spre Ramnicu Valcea. Dupa un drum de aproximativ trei ore, ajungem la destinatie. Am mai trecut si cu alte ocazii prin oras, insa doar l-am tranzitat, niciodata nu am vizitat orasul. Acum este momentul!

Constatam, ca desi este un oras micut, are cladiri frumoase, monumente istorice bine conservate, muzee si case memoriale si este si foarte curat.

Primul loc vizitat a fost Biblioteca Judeteana Antim Ivireanu. Tot aici, cateva ore mai tarziu, va incepe Gala premiilor 2017.

Pana atunci vizitam Muzeul de Istorie al orasului, un muzeu bine intretinut si din punct de vedere al exponatelor dar si al cladirii.

Nu am vazut in scurta sedere in Ramnicu Valcea vreo cladire abandonata, vreo cladire ruinata! Totul este foarte bine pastrat. Se poate, deci!

Intram prin toate incaperile, studiem exponatele si timpul trece pe nesimtite!

Trebuie sa ne intoarcem la biblioteca! Este aproape ora 17!

Imbracam tinuta de gala 🙂 si ne prezentam la biblioteca. Intram cu emotii in sala. Ne asezam mai in spate, nu vrem ca emotiile sa ne tradeze.

[the_ad id=”21749″]

Incepe!

Se prezinta oameni faini, cu activitati care mai de care mai felurite, dar toate au un punct comun, turismul!

Dintre premii mentionam: premiul „Flori de ie”, participa pensiuni faine care primesc premiul “Ca la mama acasa”, premiul “Ctitorii turistice”- ridicat de Primarul orasului Horezu, Ansamblul Haiducii ne canta si ne incanta si sunt premiati cu distinctia “Bucura Dumbrava”, premiul de Excelenta Cristian Lascu- Parcul Natural Vacaresti.

Ce oameni frumosi aici! Si dincolo de nori!

Poate cel mai emotionant moment a fost acordarea premiului “Intre viata si moarte”, pentru salvamontistii Lucian Dragan, Sorin Liviu Pandelea si Nathy Josse (post mortem). Cei trei salvamontisti au fost surprinsi de o avalansa in Muntii Calimani la data de 1 decembrie 2017.

Daca Lucian Dragan s-a salvat, iar Nathy Josse a fost gasita si inmormantata crestineste, pe sotul ei, Liviu, muntele l-a iubit prea mult si se pare ca vrea sa il mai tina putin acolo, in inima lui! Colegii salvamontisti il cauta si acum in zapada, la aproape doua luni de la accident!

Premiul a fost ridicat de un reprezentant al Salvamont Ramnicu Valcea, impietrit de durere, in timp ce spectatorii aveau ochii in lacrimi!

Audienta trece peste momentul greu.

Gala continua.

Dl Aurel Borsan isi incepe discursul si spune publicului despre o Asociatie micuta din Moieciu, despre niste tineri care fac si dreg…inima-mi bate tare. Ii dau un cot colegului si ii zic “cred ca despre noi spune”.

Da! Despre noi era vorba!

Micuta Asociatie Om pe Munte la o Gala asa de mare, este premiata pentru…pentru tot ce am facut noi pana acum:

  • pentru salubrizarea muntilor, atat cat s-a putut;

  • pentru un loc de suflet al uneia dintre colege; Varful Papusa din Iezer a primit un stalp si o tablita de marcare noua si frumoasa, “asezonata” cu drapelul national;

  • pentru ca dupa ce ne-a plouat in repetate randuri la Saua Strunga ne-am gandit ca trebuie sa facem ceva. ”Inarmati” cu un carnetel, un pix si o ruleta defecta (daca pui o femeie sa ia scule de acasa) am pus la cale ceea ce azi numim “proiect de suflet”, “casuta cu suflet”. Astazi Refugiul din Saua Strunga este unul functional;

  • pentru ca de la un voluntar la Saua Strunga am aflat de un refugiu din Muntii Baiului care a fost si nu mai este! Am demarat o campanie de strangere de fonduri ca sa il refacem. Am muncit un an si am reusit!

 

Premiul oferit de AJTR a fost ridicat de la prezidiu de catre Presedintele Asociatiei Om pe Munte si a fost intitulat “Magia Inaltimilor”.

Magia Inaltimilor

Wow! Daca pana atunci stiam cam ce trebuie sa spunem in fata invitatilor, cine suntem, de cand, ce am facut si ce urmeaza, in momentul in care dl Borsan a mentionat numele premiului, ni s-au taiat picioarele. Hai, mai zi daca mai stii!

Da! Pentru noi magia este la inaltime! Ne place sus pe creste, ne place la inaltime! Si chiar e magic!

Am ingaimat acolo cateva cuvinte de multumire pentru ca nu mai stiam nici cum ma cheama, si am incheiat cu vorba cantecului “vorbeste putin si traieste din plin!”

Multumim, AJTR, pentru nominalizare, pentru premiul care ne-a taiat picioarele, dar ne-a dat elan sa continuam si pentru incurajari!

Acest premiu si cuvintele acestor oameni ne-au aratat ca ceea ce facem este apreciat si trebuie sa continuam!

Multumim tuturor celor care au fost alaturi de Om pe Munte in acesti doi ani si jumatate de activitate!

Magia Inaltimilor continua!

[the_ad_group id=”152″]

 

%d blogeri au apreciat: