Eco-drumeție în Ceahlău

13 Septembrie 2015

Concediu și o mică ecologizare pe Ceahlău.

Ceahlau

Cascada DuruitoareaAm ajuns în Ceahlău cu gândul de a petrece patru zile de concediu departe de agitația urbană.

Prima zi nu părea deloc favorabilă pentru drumeții și totuși ne-am încumetat să facem o tură de la cabana Fântânele la Cascada Duruitoarea, Cabana Dochia și retur la Fântânele.

Să revenim la ziua de 13 septembrie, o zi cu vreme superbă numai bună de urcat pe munte. Am pornit de la Cabana Fântânele cu un singur gând, Vârful Toaca. Înainte de a pleca în drumeție, am cerut la cabanier un sac de gunoi, așa preventiv.

Ajunși în vârf am realizat că am fost foarte inspirați cu sacul de gunoi deoarece urmele barbarilor erau vizbile și trebuiau îndepărtate urgent. Zis și făcut, așa că ne-am apucat de treabă. De pe vârful Toaca până la Cabana Dochia am reușit sa umplem un sac mare de deșeuri.

 

 


pe râpăbulion

Activitatea ne-a fost îngreunată de faptul că foarte multe deșeuri erau aruncate în jnepeniș. De la conserve la borcane, de la sticle de șampanie la doze și peturi, de la cutii de iaurt la ambalaje de dulciuri, am găsit orice. Ne-a fost mare surprinderea atunci când am gasit și urme de oameni civilizați. Deșeuri ambalate frumos în pungi de plastic și aruncate în jnepeniș.


sac mirositorlocul lor e la ghenagunoi ambalat


presaCând am crezut că am scăpat de ceea ce e mai rău, ne izbește o surpriză greu de suportat. Am dat peste o doză de bere cu un parfum nu tocmai plăcut. Și ca să fie totul exact ca la carte, când am turtit doza cu piciorul, un val de miresme m-a dat pe spate. Prea târziu, pantalonii mei erau deja plini de miresme și nu mi-am dat seama decât după ce am lasat sacul plin la cabana Dochia. Credeam că mirosul vine din sacul plin de diverse deseuri cărate de oameni prin munți.

 


roxanaoricine poate face binegunoi la jneapan

 

Într-un final am ajuns la Dochia, am rugat cabanierii să primească sacul nostru plin și să ne dea doi saci noi pentru a putea continua aventura ecologică și de la Dochia la Fântânele. Era deja ora prânzului așa că am spălat frumos mâinile și am luat masa la cabană.

Mirosul de sac mă urmarea la fiecare mișcare, așa că am stat nemișcat ca să nu stric pofta de mâncare turiștilor din cabană. Pe față afișam un „rânjet” straniu ca și cum aș fi așteptat critici de genul „Ia uite și la nespălatul ăsta”. Pe de altă parte m-am simțit ca un răsfațat deoarece masa mi-a fost servită de către domnișoara Om pe Munte.

Bucuroși că am primit doi saci de la Dochia și cu burțile pline, am plecat spre Fântanele cu gândul de a strânge tot ce ne iese în cale. Traseul era curat, iar în jnepeniș se regăseau ascunse urmele civilizației.


plin

Activitatea de Eco-drumeție poate fi placută daca vedem lucrurile dintr-o altă perspectivă. Nu este chiar visul nostru să strângem gunoaie de pe munți dar nici nu ne displace această activitate, activitate ce aduce cu ea bucurie și mulțumire sufletească.

Ziua de 13 septembrie a fost o zi plină de întâmplari hazlii, întamplări de care nu ne-am fi bucurat dacă eram indiferenți.

Mulțumim cabanierilor de la Fântânele si Dochia pentru sprijinul acordat și pentru ospitalitatea lor.

Mulțumim oamenilor care ne-au luat de pe drum cu mașina și astfel ne-au scutit de foarte multe ore de așteptare.

Să vă dea Dumnezeu sanatate, oameni faini!apus de soare

[embed_video video_url=’https://www.youtube.com/embed/La_V-d1xSqM’ width=’500′ height=’290′]

 

[embed_video video_url=’https://www.youtube.com/embed/mtZts3V_i6M’ width=’500′ height=’290′]

[featured_posts display_type=’3column’ show_title=’1′ title=’Cele mai citite postări’ sub_title=’despre oameni și munți’ count=’4′ cat=’Activitați’ show_date=’0′ show_description=’1′ border_bottom=’1′ pagination=’0′ title_colored=’1′]

%d blogeri au apreciat: