Un OM pe MUNTE la Fjällräven Polar 2016

Stefan Sipos, un OM pe Munte care vrea sa duca Romania la o competitie de 300 de Km prin tundra arctica.

Pentru ca sa reuseasca are nevoie de voturile noastre.
Click pe link Voteaza pentru STEFAN! dupa care VOTE si SHARE. 

SlideshowImage (1)

 

Ce inseamna Fjallraven Polar?

O cursa de 300 de km peste tundra Arctica. Cursa dureaza 4 zile si participantii  vor conduce o sanie trasa de caini de la Signaldalen, Norwaypana pana in padurile din jurul Jukkasjärvi, Suedia -Lapland. Conditiile pot fi vitrege cateodata, chiar daca vremea e relativ stabila in Aprilie in nord in jurul Cercului Arctic.  20 de participanti din toata lumea vor sosi la linia de finish in Väkkärä la marginea orasului Kiruna.  Poti intampina vanturi puternice, caderi de zapada masive in traseul tau si conditii de vizibilitate scazuta. O intreaga aventura.

De pe coasta, peste muntii Paras in nordul Norvegiei  calatoria continua la o altitudine de 800 de metri peste muntii Scandinaviei de-a lungul granitei Norvegiei cu Suedia. Se va ajunge la Treriksröset unde cele trei granite Norvegia, Suedia si Finlanda se intalnesc si va continua peste acest platou inalt spre Tavvavuoma. Tavvavuoma  este una din zonele cele mai mari de permafrost din Europa. Pamantul inghetat permanent de-a lungul timpului a format in mlastina formatiuni in forma de valuri numite Palsas. Aceasta este una din cele mai expuse zone ale cursei  la elementele naturii. Pe vreme senina vizibilitatea ajunge aici la 50 de km, pe vremea rea nu exista nimic sa opreasca vantul si zapada sa mature tundra.

[embed_video video_url=’https://www.youtube.com/embed/E9AprwSeKcU’ width=’500′ height=’290′]

Dupa aceasta portiune se trece intr-un mediu montan, mai putin “dramatic” cu munti si creste rotunde si dulci. Se va merge spre sud catre zona din jurul Tornestrask, iar spatiile deschise vor fi inlocuite de padurici de mesteceni de munte.

Tornetrask este al saselea lac al Suediei ca marime, 70 de km lungime si 15-20 latime. Lacul este izvorul raului Tornealven, si de aici cursa urmeaza carari peste  gheata folosite de oameni  inca de la inceputurile timpurilor. Peisajul este format din munti josi cu padurici de mesteceni de munte, si pin, iar vegetatia se indeseste cu cat ne apropiem de destinatie Jukkasjarvi

[post_thumbnail_slider title=’Povesti’ sub_title=’Despre oameni si munti’ count=’11’ border_bottom=’1′ show_date=’1′ button_text=’Despre STEFAN’ button_link=’http://www.ompemunte.ro/stefan’]

 

%d blogeri au apreciat: