Poteci legendare – Măgura Branului

Poteci Legendare – Jurnal de drumeție

Te invit alături de mine să descoperi lumea sălbatică, pe poteci legendare, din imediata vecinătate a lumii comerciale, fiecare având farmecul ei aparte.

Sunt Constantin Țaposu, fondatorul Asociației OM pe MUNTE, organizație non-profit din România.
Lăsăm Branul comercial cu al său farmec și cu ale sale bazare de suveniruri, terase și restaurante. Lăsăm Branul mistic cu al său castel în jurul căruia s-au urzit legende cunoscute pe tot mapamondul, și mergem împreună acolo unde foarte puțini oameni, dintre cei care ajung la Bran, se încumetă să ajungă.


Poteci legendare – Măgura Branului


Vă invit să descoperiți un traseu legendar, un traseu care începe din imediata vecinătate a Castelului Bran, din locul numit „Platoul Inima Reginei” și care după un urcuș susținut continuă către Vârful Măgura Mare, 1375 m.
După câteva minute de urcuș, zărim castelul Bran de sus, din mai multe puncte de belvedere.

Continuăm urcarea prin frumoasele poieni ale Măgurii Branului și întâlnim copaci așezați parcă în formație de apărare în fața stihiilor naturii, printre care își face loc o potecă destul de îngustă, semn că pe aici nu mai trec foarte mulți drumeți.

Avem în partea de nord-est pini și molizi bătrâni care domină cerul cu ale lor înălțimi amețitoare și aveam în partea de sud-vest, mai tinerii mesteceni cu trunchiuri albe ca spuma laptelui.

Poteci legendare

Prima parte a drumeției, o vom face pe fața sudică a muntelui, de unde se vor deschide în fața ochilor, dealurile încrețite ale pasului Bran, îmbrățișate parcă de coloșii de piatră Bucegi și Piatra Craiului.

Printre dealuri își fac loc pâraie firave, care de-a lungul timpului au creat lunci mai înguste sau mai late. Apele acestor pâraie sunt vene dădătoare de viață care sunt colectate de râul Bârsa, apoi mai departe de Olt până la Islaz unde ajung în Dunăre.


În timp ce apele își urmează cursul lor natural, noi continuăm ascensiunea către Vârful Măgura. În cale ne iese singurul cătun al zonei Bran-Moieciu, cătunul Măgurice, format din 3 gospodării în care mai locuiesc o mână de oameni. Una dintre case este foarte aproape de traseul nostru.

Oamenii locului

Lângă o grămadă de lemne, îl zărim așezat pe un trunchi de copac, pe domnul Pușcariu în vârstă de 79 ani. Era aranjat ca într-o zi de sărbătoare, de parcă ne aștepta să-i trecem pârleazul să mai schimbe și el o vorbă.
Spre rușinea mea, nu am mai trecut de vreo 5 ani pe acolo, și nu știam dacă mai locuiește cineva.

A fost o bucurie să-l întâlnim. Am aflat multe despre traiul greu din inima muntelui, departe de alți oameni, fără acces la energie electrică, drumuri sau magazine. Aprovizionarea o face pe jos, de la Moieciu, pe o potecă care brăzdează dealul, lungă de vreo 4 kilometri.
Cu aprovizionarea îl mai ajută copiii și nepoții. Uneori îi mai vizitează gospodăria ursul și porcii mistreți, cu care cred că a legat o relație de bună vecinătate.
I-am lăsat câteva dulciuri, ne-a părut rău și ne-am cerut scuze că nu am știut dacă mai locuiește cineva acolo, că puteam să-i fi dus mai multe alimente.

Ne luăm la revedere de la domnul Pușcariu și continuăm drumeția noastră către vârful Măgura, de data aceasta pe fața nordică a muntelui, unde întâlnim vâlcele abrupte, un strat consistent de zăpadă, dar și formațiuni stâncoase în interiorul cărora s-au format mici grote.

Munte autentic

Peisajul este unul de munte autentic, destul de asemănător cu fratele mai mare, Piatra Craiului.
Odată ajunși pe vârful Măgura Mare, ne lăsăm instantaneu vrăjiți de frumusețea locului.
Ne-am putut bucura de o vreme superbă, pentru o zi de iarnă, la soare temperatura aerului a fost de aproximativ 12° C. Vizibilitatea a fost de aproximativ 30 Km.
De aici, într-o liniște desăvârșită, fără vânt, am putut să admirăm vastele întinderi ale celor două ținuturi legendare, Țara Bârsei și Țara Branului.


Cuvintele sunt mult prea sărace pentru a putea transmite sentimentul trăit la vederea capodoperei proiectate în fața ochilor noștri de către Arhitectul Șef. Suntem pe deplin recunoscători pentru că am avut ocazia să cunoaștem viața sub toate formele ei și să trăim experiența vieții pe o planetă mamă, unică în Universul cunoscut.


Muntele Piatra Mare, Vârful Ciucaș, Munții Neamțului, Munții Bucegi, Munții Leaota, Muntele Giuvala, Muntele Pietricica Pietrei Craiului, Masivul Piatra Craiului, Muntele Piatra Mică, Munții Perșani, Muntele Măgura Codlei, Munții Buzăului, Muntele Tâmpa, Masivul Postăvaru. Așa arată un tur rapid al orizontului de la est la vest, văzut din Vârful Măgura Mare.

Spre sat

De aici începem coborârea pe poteci legendare către satul Măgura prin frumoasa Șa a Măgurii. Un loc îndrăgit de amatorii de zbor cu parapanta.
În Șaua Măgurii, ne-am propus să mai facem un popas, să ne bucurăm din plin de soare și am ridicat repede un omuleț de zăpadă.

De aici părăsim traseul marcat cu BR (bandă roșie) care continuă către fântâna lui Botorog și coborâm pe un traseu nemarcat către satul Măgura. Unde ne așteaptă un drum de pământ proaspăt udat de topirea zăpezii, lung de 5,5 km, care brăzdează dealul Godeanu până în Valea Zbârcioara.

Ajunși la Moieciu, mica escapadă sălbatică s-a încheiat și a rămas în inima și în amintirea participanților mult timp de acum înainte.

Provocare

Vă încurajez, dacă ajungeți la Bran, să vă luați în bagaj un echipament minim pentru drumeție și să îndrăzniți să luați la picior potecile mai puțin cunoscute dar care vă pot oferi o perspectivă mai largă asupra zonei pe care o vizitați.
Dacă doriți să cunoașteți lumea sălbatică din Ținutul Branului, să pășiți pe poteci milenare și nu știți de unde să începeți, vă încurajez să luați legătura cu OM pe MUNTE.

Trasee accesibile oricui

Eu voi concepe pentru dumneavoastră trasee ușoare, voi ține cont de experiența sau de nevoile dumneavoastră, astfel încât să vă bucurați de o ieșire în natură pe cinste, pe dealuri, pe văi, pe munte.
Sunt născut și crescut pe dealurile Branului, am o experiență montană de 8 ani și am o experiență în organizarea activităților outdoor de 7 ani ( activități de voluntariat, drumeții, ture cu bicicletele)
Participarea este gratuită și încurajăm donațiile pentru susținerea celui mai recent proiect al nostru, realizarea Centrului Social de Agrement pentru copiii care nu-și permit o vacanță.

Relații suplimentare:
Asociația OM pe MUNTE
Constantin Țaposu
e-mail: [email protected]
Telefon/WhatsApp: 0729170973
Facebook: www.facebook.com/OmPeMunte

Lasă un răspuns

%d