Cabana Leaota – E voie la turism!
Semnează petiţia pentru salvarea cabanei Leaota. Click AICI
Cabana Leaota încă există fizic, pe hârtie, pe marcaje și în mediul online. Mărturii despre ea găsim în hărțile pentru drumeții, pe marcajele montane și încă este prezentată ca destinație în descrierea unor site-uri de turism.
În realitate nimeni nu se mai poate bucura de o noapte la cabana Leaota. Tot ce mai există este doar dorința noastră de a salva de la distrugere o cabană cu tradiție din România.
[the_ad id=”21749″]
Salvați cabana Leaota – Argumente și soluții pentru proprietari.
În afară de faptul că aici pot fi amenajate spaţii de cazare pentru turişti, poate fi amenajat un spaţiu pentru salvamont şi rangeri.
Mai departe ne dorim să împărtășim viziunea noastră de salvare a cabanei Leaota prin implementarea unui turism responsabil.
Să presupunem că proprietarii au acceptat să readucă Leaota la viață.( că au dat-o în administrare, concesiune, comodat, vanzare, chirie, donatie, etc – nici nu contează sub ce formă, important este că vor aduce la viață acest loc)
Aici se decid să pună bazele pentru Leaota – Prima cabană ecologică agroturistică din România, 1370 m.
[the_ad id=”21749″]
Ce înseamnă asta?
Aici trebuie să se producă alimente bio. Se pot pune câteva straturi cu ceapă, salată, morcovi, cartofi, etc. Să nu zică cineva că nu se fac legumele că îl trimitem la Fundata(1360m) să vadă grădinile localnicilor.
Una dintre anexe poate fi transformată în stână, pe toată perioada în care animalele ies la pășunat pe munte. Aici se poate face brânză, cașcaval, caș, telemea, urdă, lapte bătut, unt, etc.
Localnicii pot să producă pâinea, băuturi răcoritoare, siropuri, țuică de fructe, palincă, etc. Pentru a fi vândute turiștilor care vin la cabană.
Alimentele care nu pot fi produse la cabană vor fi cumpărate de la săteni. Dacă avem surplus de alimente, putem dona acolo unde este nevoie și ne prezentăm la târguri.
Cum ar fi ca undeva în sat, o familie, să înceapă să producă bere artizanală pentru cabana Leaota?
Turiștii care vor călca pragul Cabanei Leaota vor experimenta viața de munte împletită în perfectă armonie cu natura și viața din sat.
Astfel comuna Runcu poate deveni un model de bune practici în implementarea unui turism responsabil.
Știți care sunt avantajele acestui proiect?
În primul rând scoate în fața turiştilor valoarea și mândria localnicilor.
În al doilea rând face din turismul local o industrie verde. Numărul de deșeuri din ambalaje este redus semnificativ spre 0.
În al treilea rând naște curiozitate, oamenii vor veni să vadă și să trăiască aceste experiențe. Vor veni să încerce gustul de acasă.
Sursa foto: Cosmin Şerban https://photos.app.goo.gl/P45U2Sxzhz5hDIr33
[the_ad id=”21804″]