Au căzut eroi, cad și monumente!

Foto: Teo Paraschiveanu

«Pe aceste locuri a căzut eroic în luptele pentru apărarea patriei la 22 august 1917 sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu».

Salvați monumentul închinat eroinei Ecaterina Teodoroiu. Acesta se află la şoseaua care leagă Panciu de Soveja, pe linia frontului din Primul Război Mondial. Din păcate monumentul se află într-o stare avansată de degradare și necesită reparații care nu mai suportă amânare. 

Apelul lui Teo Paraschiveanu

„Salutare!
Am printre prieteni pe cineva care cunoaşte pe cineva la primăria Străoane – Vrancea? Poate reuşim ca această informație să ajungă acolo pt că eu am trimis mesaj şi pe pagina primăriei Străoane, şi pe profilul primarului din Străoane, şi pe saitul comunei Străoane dar nu am primit nici un răspuns.
Aş dori să vă semnalez că sunt ceva probleme la Monumentul Ecaterina Teodoroiu, care se află la ieşire din Străoane înspre Câmpuri. Astfel, placa de marmură inscripționată s-a desprins din cele două prinderi de sus şi se mai ține doar în prinderile de jos. Deasemenea, inscripționarea de pe placă s-a şters.
Micul zid din dreapta, (cum stai cu fața la monument), e căzut.
Poate găsiți pe cineva să repare cele deteriorate.
Am văzut acestea pe 1 noiembrie 2020.
Toate cele bune!”

Monumentul ridicat în onoarea sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu.

Foto: Revista Ferma

În anul 1972 s-a înălțat monumentul Ecaterinei Teodoroiu, pe traseul turistic spre Soveja, la ieșirea din satul Muncelu, pe culmea cea mai înaltă, la aproximativ 1 km. nord – vest de satul Muncelu.

Un basorelief de formă dreptunghiulară, o înfățișează pe eroină bust, cu vedere din profil, aplicânduse o placă de marmură albă având gravată următoare inscripție: «Pe aceste locuri a căzut eroic în luptele pentru apărarea patriei la 22 august 1917 sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu».

Autorul basoreliefului este Octav Iliescu, lucrarea fiind executată în anul 1972.

Ecaterina Teodoroiu

Foto: Radio România Cultural

Ecaterina Teodoroiu (născută Cătălina Vasile Toderoiu la 14 ianuarie 1894, Vădeni, astăzi cartier în componența municipiului Târgu-Jiu, România – d. 22 august 1917 lângă Panciu, România) a fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Provenită dintr-o familie modestă din Oltenia, Ecaterina a plecat la București pentru a deveni învățătoare, iar acolo a contribuit la înființarea primelor organizații de cercetași din țara ei. După intrarea României în Primul Război Mondial, a activat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea ei natală. Din dorința de a-i răzbuna pe toți cei patru frați ai ei care muriseră în lupte, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți. A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital, a fost decorată de casa regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie.

Celebrată ca eroină națională după terminarea războiului, imaginea ei a fost la început marginalizată și apoi distorsionată de regimul comunist.

Sursa: wikipedia.org

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: