De ce faci asta?

De ce?

De ce îți abandonezi deșeurile pe unde apuci? De ce faci asta? O faci conștient, din inerție sau chiar ești inconștient?

[the_ad id=”21749″]

De doi ani monitorizăm DN 73 între Râșnov și Fundata. După ce zăpada s-a topit au început să apară ghioceii de plastic. Anul acesta, cantitatea de deșeuri abandonate pe marginea drumului a crescut dramatic. Nimeni nu observă acest aspect al societății în care trăim. Atenția ne este direcționată către alte probleme mult mai grave și nu reușim să vedem cum ne sufocăm în propriul gunoi.

În limita posibilităților am încercat să diminuăm acest fenomen. Am ales metoda ușoară și împreună cu voluntari am pus mâna și am strâns atât cât am putut, mai exact vreo 2500 de saci.

Faptul că șoseaua națională este în lucru și în anumite zone au fost instalate semafoare, a fost un prilej bun pentru unii conducători auto ca să scape de deșeuri în timp ce așteptau frumos la semafor.

Ne interesează în mod deosebit de ce o fac? Ce simt atunci când își lasă gunoiul pe unde apucă?

Dacă o fac inconștient îi rugăm să devină conștienți. Nimeni nu este obligat să le vadă gunoiul, nimeni nu este obligat să strângă după ei. Avem dreptul la un mediu curat și sănătos iar ei ne încalcă acest drept.

Dacă în mediul online există persoane care au abandonat cel puțin odată deșeurile altundeva decât la coșul de gunoi, sunt rugate să ne contacteze și sub protecția anonimatului să ne comunice ce au simțit când au făcut asta și ce simt când văd că scriem despre ei.

Oare cei care își abandonează deșeurile pe unde apucă folosesc rețelele de socializare? Cum vă simțiți când vedeți că ați contribuit la otrăvirea mediului înconjurător? Cum vă simțiți atunci când alții își sacrifică timpul liber ca să curețe după voi? Să știți că nu o fac de dragul vostru, o fac de dragul naturii, de dragul frumosului pe care l-ați confiscat.

Suntem copleșiți de deșeuri. Nici nu știm dacă infrastructura existentă pentru reciclarea deșeurilor este suficientă pentru toată cantitatea de deșeuri. Nu știm de ce nu se limitează producția de ambaleaje sau de ce producătorii nu sunt obligați să recupereze toate deșeurile. Există o taxă pe care o plătesc la tona de deșeuri produse și au fost scutiți de alte obligații. Nu știm de ce Mass-Media nu difuzează spoturi publicitare pentru stoparea fenomenului de abandonare a deșeurilor.

Un răspuns pentru toate întrebarile.

Aceste activități nu aduc profit.

Dar… ce aduce indiferența?

[the_ad id=”21804″]