OM pe MUNTE „și-a rupt gâtul” în încercarea de a salva cabana Leaota și implicit alte cabane scoase din circuitul turistic.
Oricât de mult suflet a pus, nu a fost să fie înțeles de „oamenii de afaceri” care au în posesie aceste construcții.
Mergi, tu, OM pe MUNTE, să negociezi salvarea cabanelor montane având ca resurse dorințe, visuri și credință. Explică-le patronilor că într-o economie de piață în care totul se rezumă la cifre, tu reprezinți partea cealaltă, aia umană.
Niciodată nu am avut forța economică, ca să prezint cel puțin interes pentru proprietarii de cabane.
Mă gândeam la un moment dat să-mi asum o chetă publică pentru a avea greutate financiară atunci când negociem salvarea cabanelor montane.
Exemple
– Cabana Caraiman, a fost scoasă la un moment dat la vânzare pentru suma de 200000 euro. Cabana este administrată de o firmă de consultanță din Iași, patronată de un cetățean englez.
– Cabana Babele, se auzea la un moment dat, că se vinde cu 490000 euro
– Cabana Miorița de pe muntele Furnica, a fost scoasă la vânzare, la un moment dat, pentru suma de aproximativ un milion de euro – firmă de recuperări
– Cabana Leaota, nu a fost scoasă la vânzare. După retrocedare a fost vândută „la pachet” cu pădurea și golul alpin.
– Cabana Scropoasa, s-a vândut recent cu aproximativ 150000 euro(surse). Proprietarul are intenția de a aduce construcția la starea inițială, însă, cel puțin pentru moment nu dorește o colaborare.
Cabanele montane nu sunt fabrici de bani.
Aceste cabane și multe altele nu vor reprezenta niciodată un interes pentru oamenii de afaceri, nu are cum. Nimeni nu „băgă” sume mari de bani, care probabil vor fi recuperate în 30 de ani sau nu vor fi recuperate niciodată.
Acesta este motivul pentru care treaba cu cabanele montane, a fost încă de la început a asociațiilor non-profit.
Toate cabanele montane, cu excepția celor care au fost construite de întreprinderi, au fost construite de asociații cu venituri obținute din donații și cu mult suflet pus de membrii inițiatori.
Un exemplu concret, este cabana Caraiman din munții Bucegi. Pe lângă cei 200000 euro pentru cumpărare, mai este nevoie de cel puțin 100000 euro,(estimativ) pentru reabilitare.
Să facem niște calcule simple la un curs valutar de 4,7 lei pentru un euro.
300000 x 4,7 = 1.410.000 lei – costuri de început.
Venituri brute obținute de pe urma celor 30 de locuri de cazare.
Un an are 52 de săptămâni. În cel mai bun caz, să presupunem că 3 nopți pe săptămână, cabana este ocupată la capacitate maximă și nu se oferă masă. Prețul unui loc de cazare, să zicem că este de aproximativ 35 lei.
35×30×3×52=163.800 lei/an, venit brut 34851 euro la 3 nopți pe săptămână la capacitate maximă. Din această sumă se scad costurile de întreținere, plata pentru 4 persoane pe timpul unui an, impozitul și alte cheltuieli.
În cel mai fericit caz, investiția este recuperată în 20 de ani.
Acesta este unul dintre motivele pentru care cabanele montane nu au reprezentat niciodată un interes pentru proprietarii lor și pentru alți oameni de afaceri.
În schimb veniturile obținute pot fi direcționate către alte proiecte de reabilitare și consolidare a infrastructurii turismului montan dacă activitatea este coordonată de o organizație non-profit.
Pentru Cabana Leaota
Pentru cabana Leaota, nu am făcut niciodată o propunere fermă de cumpărare. Financiar nu aveam cum să facem o astfel de ofertă. Am sperat și am visat la un contract de închiriere pentru o perioadă lungă de timp.
Din banii obținuți din donații, urma să începem lucrările de reabilitare a construcției și simultan să continuăm campania de strângere de fonduri, până la îndeplinirea obiectivului. Nu am mai ajuns până aici, proprietarul a refuzat propunerea noastră de a încheia un contract de închiriere. Suma strânsă de noi nu a fost suficientă, proprietarul nu a răspuns la propunerea noastră de a dona această sumă cu condiția ca el să readucă acest adăpost în circuitul turistic montan din România.
Returnăm donațiile strânse pentru cabana Leaota și continuăm cu alte proiecte.
În consecință, am luat decizia de a returna toate donațiile strânse pentru salvarea cabanei Leaota.
Detalii despre cum puteți recupera banii donați către Asociația OM pe MUNTE, găsiți în articolul din link https://www.ompemunte.ro/asociatia-om-pe-munte/
Activitatea Asociației OM pe Munte va continua și poate într-o zi vom reuși să avem forța financiară nu doar sufletească și implicit să avem un cuvânt de spus.
Cine dorește să susțină în continuare activitatea noastră o poate face prin Pay Pal
sau prin transfer bancar pentru Asociația OM pe MUNTE în contul deschis la Banca Transilvania, cu numărul:
Lei: RO65BTRLRONCRT0301422301
Euro: RO15BTRLEURCRT0301422301
Lire sterline: RO15BTRLGBPCRT0301422301
SWIFT/BIC BTRLRO22XXX