Retragerea la natură – Peștera Coacăzei

Invitație

În perioada 4 – 5 septembrie 2021, OM pe MUNTE vă invită la o drumeție pe una dintre cele mai sălbatice văi ale Moieciului.
Timpul petrecut pe traseu este de aproximativ 3-4 ore, în funcție de pregătirea fizică a participanților. Diferența de nivel este de aproximativ 300 m.
Atracția principală este situl arheologic Peștera Coacăzei.
Plecarea se face de Pe Coastă, drumeția având ca scop promovarea proiectului social inițiat de Asociația OM pe MUNTE și promovarea obiectivelor turistice mai puțin cunoscute.
Pentru a ajunge la noi, căutați în aplicația de navigație Asociația OM pe MUNTE.

Pentru cine dorește să rămână peste noapte, sunt disponibile 3 locuri de montat corturi și un cort mare în care încap 6 persoane. Întreaga zonă este securizată de un gard electric.
Echipament necesar:

  • Bocanci cu talpă aderentă, de preferat înalți ca să țină glezna;
  • Pantaloni lungi(exclus blugi);
  • Tricou, polar, greacă de ploaie, haine de schimb;
  • Isopren;
  • Sac de dormit confort 0°C;
  • Cort
  • Rucsac, alimente, dulciuri, apă, bețe de trekking, fluier, frontală, trusă individuală de prim ajutor.
    Locurile de campare fiind limitate, se vor ocupa după modelul primul venit.

La întoarcerea din drumeție vom întinde o masă pe care vom pune produse din curte (ceapă, castraveți, ouă și roșii din solar), brânzeturi de la stânele din zonă. Vedeta culinară rămâne și de această dată, bulzul ciobănesc.
Participarea la acest eveniment este gratuită iar dacă totul va fi pe gustul participanților, aceștia au posibilitatea să facă o donație pentru susținerea proiectului social „Pe Coastă”.

Participantul își asumă pe propria răspundere că starea de sănătate, calităţile fizice şi psihice îi permit desfăşurarea drumeției în condiţii de maximă securitate. Este conştient de potentialul de risc al acestei activități, și-l asumă implicit, odată cu decizia de a participa la ea.

Pentru mai multe informații și rezervarea unui loc, ne puteți contacta prin mesaj privat pe pagina noastră de Facebook sau prin telefon/WhatsApp 0729170973

Peștera Coacăzei

Peştera Coacăzei, este situată pe stânga văii cu acelaşi nume, în amonte de confluenţa cu Valea Ulmului. După confluenţă, cele două văi menţionate formează valea Sbârcioara, una din văile importante ale bazinului hidrografic Turcu, bazin care drenează nordul culoarului Bran – Dragoslavele. Arealul carstic din care face parte peştera Coacăzei este denumit Bazinul Văii Sbârcioarei şi Măgurile Branului, conform cadastrului general al carstului din România (C. Goran, 2002), iar peştera Coacăzei are codul 1271/5.
Valea Coacăzei, ca de altfel întreg bazinul văii Turcu, este adâncită în depozitele mezozoice (jurasic superior – cretacic), cu aproximativ 200-300 m (N. Oncescu, 1942), fiind sculptată în nivelul general de 1.000 m, cunoscut sub denumirea de nivelul Branului (sau nivelul pasurilor înalte), mai exact în treapta de 950–1.070 m, care constituie nivelul Moieciu (L. Badea şi collab., 2001).
Din punct de vedere al genezei, peştera aparţine carstului din culoarul Bran-Dragoslavele, fiind dezvoltată în calcarele kimmeridgian-tithonice din sectorul nordic al acestuia. Dezvoltarea peşterii s-a realizat la contactul dintre calcarele kimmeridgian-tithonice şi depozitele vraconian-cenomaniene (în majoritate constituite din calcare albe, brecii calcaroase şi conglomerate) care ocupă tot sectorul nordic al bazinului văii Sbârcioarei.
Altitudinea absolută a gurii peşterii este de 903 m, iar cea relativă faţă de firul văii Coacăzei de aproximativ 25 m, având orientare sudică, în condiţiile în care peştera este orientată pe direcţie nord – sud.

Patul peşterii este uşor ascendent, cu o denivelare maximă de 4 m, denivelare care însă nu este uniformă, ci se realizează în trepte.
Aspectul peşterii este cel al unei cavităţi tinere, fără concreţiuni şi formaţiuni parietale bine dezvoltate, cu numeroase blocuri de calcar desprinse din tavan şi prinse în depozitul sedimentar de pe patul peşterii. Înălţimea variază de la 1 m, până la peste 12 m, existând
trei sectoare înalte, dezvoltate sub forma unor cupole, separate de pasaje care pot avea înălţimi ce nu trec de 1 m (M. Cârciumaru, E.-C. Niţu, J.-G. Bordes, G. Murătoreanu, M. Cosac, R. Ştefănescu, 2008). Planul peşterii indică o formă evazată, care se dezvoltă aproape simetric de la fundul peşterii până la gura acesteia, unde există deschiderea maximă de în jur de 11 mp. Suprafaţa peşterii este de circa 228 mp.
Uniformitatea peşterii este întreruptă de apariţia în peretele drept a unui horn care comunică cu exteriorul şi urcă până pe platoul cvasiorizontal de deasupra, situat la 1.000 m altitudine.

Peştera Coacăzei a fost cercetată în mai multe etape: Alfred Prox (1938), a efectuat în 1934 primele săpături, fiind urmat în 1958 de un colectiv condus de C.S. Nicolăescu-Plopşor (C.S. Nicolăescu-Plopşor, D. Nicolăescu-Plopşor, I. Pop, C. Rişcuţia, 1961), şi Alexandru Păunescu în 1984-1985 (Al. Păunescu, 2001). Având în vedere că în urma acestor săpături nu s-a atins patul peşterii, în anul 2008 un colectiv împreună cu studenţii UV Târgovişte, sub coordonarea lui Marin Cârciumaru, au reluat cercetările în această peşteră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *