man carrying a blue backpack

Ghid de supraviețuire

Nimic nu-i mai sinistru pe pământul ăsta decât războiul. Oameni care nu se cunosc se omoară între ei, viaţa nu mai are niciun preţ, omenia este aruncată la gunoi, cea mai importantă dorinţă devine, animalic, supravieţuirea cu orice preţ, omoară-l tu primul ca să nu te omoare el pe tine. Negura minţii şi a tuturor simţurilor.

https://dcvp.mapn.ro/pages/view/241
de supraviețuire
Photo by George Pak on Pexels.com

Ghid de supraviețuire în caz de razboi, calamitate, dezastre naturale

Un articol pe care nu credeam că voi ajunge să-l scriu vreodată. Acest articol nu este menit să provoace panică. Acest articol îți oferă câteva idei practice despre cum poți să ții piept unei situații limită. Idei, pe care dacă le pui în practică, pot face diferența dintre viață și moarte.

În caz de calamitate, dezastru sau război, până ajunge la tine un posibil ajutor, tu ești singurul ajutor pentru tine și familia ta.

Supraviețuirea voastră, ține în mod direct de cât de rapid te vei adapta la noua situație și de felul în care vei reacționa.

Șansele tale cresc direct proporțional cu pregătirea ta.

În primul rând pune-te pe tine și pe ai tăi la adăpost, apoi continuă să oferi ajutor și celor care au nevoie.

Într-o situație limită, oricât de altruist ești de fel, viața ta și a celor dragi are prioritate.

Așa cum am spus la început, acest ghid de supraviețuire nu are scopul să genereze panică. Scopul lui este să-ți ofere câteva idei de bază, pe care le poți îmbunătății cu cunoștințele tale. Idei care pot face diferența dintre viață și moarte, atunci când situația devine critică.

Unda de șoc

Cei mai afectați oameni, vor fi cei din aglomerările urbane.

Este important, pentru tine și familia ta, să nu-ți pierzi cumpătul, să identifici frica și să nu o lași să-ți paralizeze rațiunea. Trebuie să fii mai lucid decât oricând.

Ține minte că oamenii pot reacționa haotic în situații de criză. De exemplu, lipsa hranei împreună cu frica pot să scoată tot ce e mai rău dintr-un om, alminteri un om bun.

Învață să identifici riscurile și dacă situația o cere, fii pregătit să părăsești în grabă zona afectată. Cel mai greu va fi să parăsești lucrurile și locul pentru care ai muncit o viață întreagă. Repetă în minte că acestea nu mai au nicio valoare și că viața ta și a celor dragi este cea care primează.

Dozarea resurselor

Este treaba și dreptul fiecărui om cum își dozează resursele și cum își folosește economiile.

Cu certitudine, zecile de litri de ulei, sutele de litri de combustibil, sutele de kilograme de făină și tonele de hârtie igienică îți vor diminua considerabil șansele de supraviețuire.

Gândește puțin, că în caz de evacuare rapidă, nu vei putea lua nimic din toate astea. Ai mașină și poți căra, dar gândește-te că nu ești singurul care se grăbește să ajungă la un adăpost și că șoselele vor fi blocate.

Dacă tot faci o investiție fă-o cu cap!

Rucsacul de supraviețuire

În fiecare casă, pentru fiecare membru al familiei, ar trebui să existe la îndemână un astfel de rucsac și să fie pregătit pregătit pentru plecare. Conținutul rucsacului va fi adaptat după nevoile fiecărui membru al familiei și după calitațile lor fizice. Luați în calcul, situația imprevizibilă că vă veți desparți de cei dragi și nu doriți să diminuați foarte mult șansele lor de reușită.

Fiecare membru al familiei să aibă actele de identificare la îndemână și câte o pungă impermeabilă în care să le păstreze.

Conținutul rucsacului de supraviețuire

  • O mică trusă de prim-ajutor formată din pansamente sterile, apă oxigenată, rivanol, alcool sanitar, atele, fașă elastică, mănuși, mască, analgezice, paracetamol și alte medicamente prescrise de medic dacă suferiți de anumite afecțiuni;
  • 4 litri de apă, pentru 3-4 zile;
  • Alimente neperisabile, conserve, fructe deshidratate, batoane proteice, supe instant, crutoane, etc
  • Lanternă, preferabil frontală cu acumulatori și baterii de rezervă – vă ajută să aveți mâinile libere
  • Telefon încărcat, acumulator extern încărcat
  • Radio receptor mic, cu baterii, care poate recepționa semnal pe 2-3 benzi de frecvență.(AM, SW, FM)
  • Cuțit, topor cu coadă scurtă, lopată cu coadă rabatabilă
  • Sfoară, cordelină
  • Brichetă, chibrituri, lumânări
  • Folie termică de salvare
  • O butelie mică, un arzător și vase pentru camping,
  • O prelată impermeabilă din care se poate construi rapid un adăpost
  • Sac de dormit, isopren
  • Haine de schimb, lenjerie intimă, șosete, bocanci, pelerină de ploaie
  • O trusă personală de igienă: săpun, servețele umede, pastă și periuță de dinți
  • Hartă, busolă – instrumente pe care va trebui să înveți să le folosești, altfel sunt inutile.
  • monoclu sau binoclu

În astfel de situații, pentru noi, oamenii de rând, cel mai bine se pretează echipamentul montan. Îți oferă un confort termic sporit și libertate de mișcare.

Cu rucsacul pregătit temeinic și cu dozarea corectă a hranei și a apei, vei putea rezista până la 10 zile. Timp suficient pentru a ajunge, pe jos, la un loc amenajat dinainte, la o distanță de cel puțin 60 km între orașele mari.

Despre acest loc, vă voi vorbi cu o altă ocazie.

4 Comments:

  1. Este foarte important sa informezi membrii familiei ca rucsacul de supravietuire nu este o joaca si ca trebuie sa fie pastrat intotdeauna la indemana. Daca vor fi impartiti, trebuie ca macar unul sa aiba acces usor la el. Este greu despre aceste lucruri, dar sunt lucruri pe care trebuie sa le stii si sa le ai in vedere.

  2. Gandeste-te totusi ca indiferent cat de echilibrat iti pare continutul, vei folosi acele provizii fitrice. Programeaza-te de alimente cit mai putin consumatoare de energie, pentru ca aceste calatorii pot dura mai mult decat crezi.

  3. SORIN STEFAN

    O idee ar fi in fortul de aparare al Bucurestiului, sunt destule zone parasite.

  4. Stefan Sorin

    Hainele sa nu fie prea colorate, de preferat, negru, gri, verde inchis. Cat despre harta, cam dificil, e in functie de locul vizat, ar fi buna o harta topografica militara, abunda in detalii, dealtfel foarte utile in situatii de criza majora. A se ocoli (evita) rutele principale. De evitat deplasarile pe timpul zilei si, in grupuri mari. Lista de sugestii, ramane deschisa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *